Kulturni Centar Vršac

DALEKO U NAMA – ČIKA BORA, FILM O BORI KOSTIĆU

Objavljeno u: Filmske projekcije
Petak, 11 Maj 2018 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 11 Maj 2018
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Bioskop KC-a

DALEKO U NAMA – ČIKA BORA, film o našem najvećem šahisti Bori Kostiću koji je režirao  reditelj Đura Mrđa biće prikazan u petk, 11. maja sa početkom u 18 časova u bioskopu KC-a.

O Bori Kostiću

Borislav-Bora Kostić rođen je 1887. godine u Vršcu, u Austrougarskoj. U gimnaziji je počeo da se ozbiljnije zanima za šah. Svoju šahovsku karijeru započeo je dok je bio student u Budimpešti i Beču, mada tada nije imao zapaženijih rezultata. Prvi značajniji turnir koji je odigrao bio je Karlove Vari, 1911. godine. Zatim je kao putujući šahista prešao Atlantski okean i igrao u Severnoj i Južnoj Americi do 1919. godine. Posle izuzetnog rezultata koji je ostvario na turniru u Njujorku (u organizaciji šahovskog kluba Menhetn) 1918. godine kada je bio drugi, odmah iza Kapablanke, postao je jedan od kandidata za šampiona sveta u šahu. Potom je igrao nezvaničan meč 1919. godine protiv Kapablanke, tadašnjeg šampiona sveta u šahu. Poražen je rezultatom +0 -5 =0. Najzapaženije rezultate ostvario je na turnirima u Njujorku, 1918. godine, gde je bio drugi, zatim drugo mesto u Hejstingsu, 1919. godine, Budimpešta, 1921. godine (deoba trećeg i četvrtog mesta), prvo mesto u Trenčanskim Teplicama, 1928. godine, Beograd (Šampionat Jugoslavije), 1935. godine (deoba prvog i drugog mesta), prvo mesto u Ljubljani (Šampionat Jugoslavije).

Vi ste ovde: Home Art Shop Filmske projekcije DALEKO U NAMA – ČIKA BORA, FILM O BORI KOSTIĆU
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar