Kulturni Centar Vršac

Slajd13
Slajd17
Slajd20
Slide11
Slide12

Dani slovenačkog filma u Vršcu/ Festival koji pravi razliku!

Objavljeno u: Filmske projekcije
Utorak, 11 Decembar 2018 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 11 Decembar 2018
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

Od utorka 11.12. do četvrtka 14.12. u bioskopu Kulturnog centra Vršac Vrščani će imati priliku da pogledaju tri dugometražna i tri kratka dokumentarna i igrana filma novije slovenačke produkcije.

Projekcije svih filmova su besplatne i počinju u 19h.

 

DSF 2018 Plakat-320x475


Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca „Sava“ iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u 5 gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu. Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike.
Cilj ove filmske manifestacije je da se predstave autori i njihova ostvarenja, te da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.

 

Film Cankar

Cankar 3


Na reviji filmova u vršačkom Kulturnom centru naćiće se film „Cankar“, reditelja Amira Muratovića, pobednički film na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu. Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće 11. decembra premijerno prikazan u Beogradu i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti (11.12.1918). U filmu je predstavljen savremen pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika moderne književnosti i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti jedne i nastajanja nove države.

 

Film Pođi sa mnom

Film Podji sa mnom


U Vršcu kao i u Beogradu u Jugoslovenskoj kinoteci na programu je i film o mladalačkom avanturizmu „Pođi sa mnom“ Igora Šterka, dobitnika „Vesne“, kao i opšte prihvaćena komedija „Buđenje“ reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u filmu „Koliko se voliš“ rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice „Vesne“, i film „Odrastanje“, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.
Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni savet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.

 

Film Buđenje

Film Budjenje


Program festivala:

Utorak, 11.12.
19.00 Nedeljsko jutro (2018, 15 min) r. Martin Turk
          Pojdi z mano (2016, 83 min) r. Igor Šterk

Sreda, 13.12.
19.00 Versopolis (2018, 4 min) r Jan Cvitkovič
          Cankar (2018, 93 min) r. Amir Muratović

Četvrtak, 14.12.
19.00 Rođen da umre (2018, 13min) r. Matjaž Žbontar
          Buđenje (2017, 82 min, igrani) r. Peter Bratuša

Vi ste ovde: Home Art Shop Filmske projekcije Dani slovenačkog filma u Vršcu/ Festival koji pravi razliku!
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar