Kulturni Centar Vršac

Revija kultnog makedonskog filma

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 28 Januar 2019 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 28 Januar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Udruženjem Makedonaca organizuje Reviju kultnog makedonskog filma od 28. do 31. januara.

U okviru revije biće prikazana četiri filma, sve projekcije se održavaju u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac i počinju u 19h. Ulaz je slobodan.

 

Program revije:

Ponedeljak, 28. januar
Makedonska krvava svadba

Utorak, 29. januar
Pre kiše

Sreda, 30. januar
Ciganska magija

Četvrtak, 31. januar
Zbogom dvadeseti vek

 

svadba

 

Makedonska krvava svadba

„Makedonska krvava svadba” je makedonski film iz 1967. godine, prvi put prikazan 28. februara 1969 godine. Režirao ga je Trajče Popov a scenario je napisao Slavko Janevski, po istoimenoj drami Vojdana Černodrinskog. Uloge igraju: Risto Šiškov, Vera Čukić, Zafir Hadžimanov, Petre Prličko, Pavle Vujisić,Janez Vrhovec, Dragomir Felba, Kole Angelovski, Dragi Kostovski, Nedžijmija Pagaruša, Cvetanka Jakimovska, Ilija Milčin.

Radnja prati priču o devojci Cveti koju turski beg silom odvodi u svoj harem. Ogorčeni seljaci i njen verenik kreću u njeno oslobađanje...

 

Pre kise

 

Pre kiše

Film „Pre kiše“ („Pred doždot“) je nagrađen sa više od trideset nagrada širom sveta od kojih je najznačajnija venecijanski Zlatni lav, a pored toga je bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja. Našao se na listi najrevolucionarnijih filmova svih vremena zajedno sa „Građaninom Kejnom“ Orsona Velsa, „Rašomonom“ Akira Kurosave, kao i sa filmovima Felinija, Bergmana, Hičkoka i Kjubrika. Njujork tajms uvrstio ga je među 1.000 najboljih filmova svih vremena, a takođe je i deo predavanja na mnogim univerzitetima u svetu.

„Pre kiše“ je film iz 1994. godine čiju filmsku radnju čine tri priče: „Reči“, „Lica“ i „Slike“, čija su glavna tema tragične i nesrećne ljubavi u vreme ratova i međunacionalnih sukoba zbog raspada bivše SFRJ.

„Reči“ („Zborovi“) prate monaha Ćirila koji se zavetovao na ćutnju u manastiru negde u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u obranu Zamire, mlade Albanke koja je u begu pred ruljom koja je optužuje za ubistvo. Oni napuštaju manastir i beže kroz makedonske vrleti, ali se njihova priča završava iznenadnim i brutalnim krajem.

„Lica“ su smeštena u užurbani London i prate Anu koja je rastrzana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku sa jedne i privlačnosti prema razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.

„Slike“ („Sliki“) prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo, koje je rat podelio na nacionalnoj osnovi i u kojem se na susede Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavlju Albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu kćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu, na horizontu se stvara oluja, a film se vraća na svoj početak (pre kiše).

Uloge: Rade Šerbedžija, Katrlin Kartlidž, Gregor Kolin, Labina Mitevska...
Režija: Milčo Mančevski

 

ciganska magija

 

Ciganska magija

„Ciganska magija“ je makedonski film napravljen 1997. godine u režiji Stoleta Popova. Glavne uloge tumače Bekir Adnan, Petre Arsovski i Šaban Bajramović.

Ciganska porodica čini posljednji, očajnički napor kako bi pronašla izlaz iz Balkanskog apsurda i nevolja. Njihova priča oslikava sudbinu odbačenih i zaboravljenih uličnih heroja, koji se u vestima pojavljuju samo u slučaju pljačke ili ubistva.Oni sanjaju velike snove, koji se ponekad čine smešnim, ali koji daju smisao njihovim životima i šansu da pobegnu iz surove stvarnosti.
U centru pažnje je čergar i sitni pevarat Taip. Kada mu majka umre, Taip uzima državni novac za pogreb, ali potom majka iznenada oživljava. Nevolje koje nastaju, omogućavaju Taipu da upozna devojku svog života, ali put do prave ljubavi nije ni malo lak…

 

20 vek

 

Zbogom 20. vek

Film „Zbogom 20. vek“ je priča koja se odvija u tri vremenska perioda - počinje postapokaliptično 2019. Produžava 100 godina ranije, i završava 31. Decembra 1999. - poslednje noći našeg veka.
Drevne antičke makedonske legende nas uče da svako zanimanje, svako godišnje doba, svaka zemlja, svaka misao, delo i namera imaju po jedno božanstvo koje je samo njihovo i koje im pomaže da se probijaju kroz veliku kung-fu melodramu nazvanu život.

Režiju potpisuju Aleksandar Popovski i Darko Mitrevski, a uloge igraju Dejan Aćimović, Lazar Ristovski, Nikola Ristanovski, Vlado Jovanovski, Zvezda Angelovska...

Vi ste ovde: Home Art Shop Filmske projekcije Revija kultnog makedonskog filma
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar