Kulturni Centar Vršac

Između (ne)primetnog - autorsko veče VP PreVere

Petak, 02 Avgust 2019 20:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 02 Avgust 2019
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske

U petak.2. avgusta, od 20h, u bašti Doma vojske biće održano autorsko veče književnice Vere Prede PreVere – „Između (ne)primetnog…”.

 

Učesnici u programu su: Nikolina Nina Babić, moderator, Branko Pražić, muzičar, Anđelija Stojanović i Ana Milićević. Stihove govore: Zorana Tomić i Marija Kekenj.

 

“Oni koji imaju svet
Neka misle šta će s njim
Mi imamo samo reči
I divno smo se snašli u toj nemaštini”
Branko Miljković

 

Umesto biografije


Mesto pisanja jeste mesto bitisanja. Mesto boravka snevača i zapisivača otisaka utiska i (ne)primetnih slika.
Onaj koji je "Ime koje je iznad svakog imena"( (Flp 2, 9); najviše Biće (Suština),grč: Θεός)) uredio je tako, da između lepih i manje lepih životnih refleksija, odenem trenutke inspiracije u reči, poigram se njima , oživim jedan svet i upotpunim svoj mali život.
Ako Vi kao čitalac, niste osetili buktinju između korica stihovane priče jedne ptice i to kako obične reči poskakuju i varniče, onda i nije važno to što je (ona koja peva dok su joj razigrane misli ko ciganska suknja oko čergarske vatre) rođena jednog 13. Marta, šezdesetšeste godine prošlog veka u podnožju Karpata , da je osnovnu školu završila između jabuka i suncokreta, u idiličnoj Kruščici, "Šuvarov deveti i deseti" razred u Beloj Crkvi, srednju hemijsku školu u Vršcu, da je tehnologiju studirala u Novom Sadu, da je analizirala uzorke u laboratoriji poljoprivredne stručne službe, da se uporedo školovala iz oblasti markentinga, da od 2010.god., da ima diplomu kao Službenika za javne nabavke, da radi u Gradskoj upravi grada Vršca, u Lokalnoj poreskoj administraciji. .
Onako kako je utisak vodi, svoje misli utiskuje i stavlja na papir od 1985.godine, a objavljuje ih zbornicima i književnoj periodici u Srbiji i Regionu.
Možda za Vas, poštovani čitaoče, nije ni važno što je beležnik utisaka jedan od osnivača i predsednik Udruženja Vršačka afirmacija umetnika „ARS.“, što je član Indo-Romskog kulturnog centra u Srbiji, što je član Ženske parlamentarne mreže Republike Srbije i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Vršca, što se tiho, između pisanja poezije za decu i haiku stihova, neprimetno, poput leta vilinog konića bavi humanitarnim radom, što je koscenarista i lektor na tekstu monodrame „Stamenka iz Kručice“, koscenarista i izvođač u predstavi „Nezaborav“, koscenarista dečije predstave „Anja sanja“i autor songova dečijih pesama, što joj dušu ispunjavaju učešća na pesničkiim manifestacijama u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj Republici Srpskoj, BiH i Rumuniji, što je organizator i učesnik mnogih performanasa, poetskih maratona i umetničkih kolonija.

Možda je važnije to, da
Ona je alhemičar koji živi svoje male snove,
(dohvati i po koju zvezdu,
njeni časovnici nikuda ne žure
sakuplja radost i pakuje u tegle
ne da da je stihija života melje
Usukan drži mač za munje i avete
živi svoje poklonjene dane.
u beskonačnom prostoru vremena
čuva da ljubav ne ozebe
od buđenja do svanuća
daruje najbolju verziju sebe)
peva poput ohridskih trubadura , otkriva čuda u jeziku i "živi u iluziji da će možda biti deseta boja Banata" kako joj je napisao Draško Ređep u jednoj posveti.

 

Sve ostalo, između (ne)primetnog saznaćete 2. avgusta.
S poštovanjem.
PreVera, u gradu pod kulom, 212 dana 2019.god.

 

p.s. Nastavlja(m) se...

Vi ste ovde: Home Blog Akcije, radionice, performansi Između (ne)primetnog - autorsko veče VP PreVere
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar