Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba „Ikonostas svetlosti – Ikonopisni vitraž Adama Staloni-Dobžanjskog”

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 18 April 2018 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 18 April 2018
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Velika galerija

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam organizuje izložbu pod nazivom „Ikonostas svetlosti – Ikonopisni vitraž Adama Staloni-Dobžanjskog”, autora Jana Pavlickog.


Otvaranje izložbe predviđeno je za 18. april u 18 časova, u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, a otvoriće je Njegova Ekselencija Ambasador Republike Poljske u Srbiji gospodin Tomaš Njegođiš.


Reč je o replikama vitraža čuvenog poljskog sakralnog umetnika Adama Staloni Dobžanjskog (1904 – 1985), prepoznatljivog po njegovom specifičnom stilu, koji je uspeo umeće vitraža da inkorporira i u arhitekturu pravoslavnih hramova u Poljskoj, a ne samo onih koji pripadaju zapadnom hrišćanstvu – katoličanstvu i protestantizmu.


Prema navodima kritičara, ova postavka za koju je zaslužan pisac i arhitekta Jan Pavlicki Staloni, unuk Adama Staloni Dobžanjskog, svojevrsna je „scenografija koja donosi veličanstveni spoj vitraža carigradske Aja Sofije, i u svojoj raskoši teži prvobitnom-iskonskom kanonu vizantijskog svetilišta, sa svim svojim bogatstvom mozaika i polihromije.” Odnosno, kako dodaju, „ikonopisačka kanoničnost kako čitave kompozicije, tako i pojedinačnih scena i likova svetaca, na začuđujući način prepliće se sa jezikom savremene apstrakcije, avangarde, pa i kubizma.”


Izložba je realizovana po zahtevu i uz sredstava Ministarstva kulture i narodnog nasleđa Republike Poljske.


Izložba će moći da se pogleda do 30. aprila u radno vreme galerije.

Vi ste ovde: Home Blog Izložbe Izložba „Ikonostas svetlosti – Ikonopisni vitraž Adama Staloni-Dobžanjskog”
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar