Kulturni Centar Vršac

Kulturni Centar Vršac

U četvratk, 7. novemba, sa početkom u 17.00, u sali bioskopa Kultzrnog centra Vršac održaće se predavanje iz oblasti zdravstvene kulture pod nazivom „Zašto nemam ni prosečno zdravlje u 21.veku?“. Predavanje će održati Prim. Sci. dr Mirjana B. Simić.

 

U petak, 25. oktobra, sa početkom z 19 časova, u Galeriji Doma vojske, biće otvorena izložba slikarke Jelene Vragović pod nazivom "Eros egzistencije"

EROS EGZISTENCIJE


Akt kao pojam u umetnosti pokriva širok spektar značenja − od mitskog, ritualnog, ekspresivnog, karikaturalnog, do lirskog i mističnog. Za razliku od nekih drugih načina javnog prikazivanja nagosti u kojem se nago telo nudi i preporučuje publici, akt kao istinsko umetničko delo je odvajkada pobuđivalo plemenitost u doživljaju lepote tela.
Stari Grci su ženski akt tretirali kao pasivnu lepotu, a muški akt kao akciju i očovečenje samih bogova. Erotična ženska tela su objekat, a erotika muškog tela je akcija žrtve epske egzistencije. Muški akt i to još erotičan, kao da je ostao poslednji tabu – retko ko ga slika, dok nam Jelena Vragović hrabro nudi svoju percepciju na tu temu u obliku divlje likovne strasti. Njene slike su objekti u prostoru koji postaju svojevrsni bunt protiv uspavanosti sveta u kojem živimo. Kao epski krik i akcija od koje smo odustali.
Ako nam se to desi, da nas ženskom rukom naslikani prizori trgnu i ako ponovo probudimo svoje duhovno biće pred ovim epskim krikom, onda je umetnica postigla nešto veoma retko − otvorila je pukotinu u debelom zidu kojom nas je postmoderna odvojila od našeg bića kreativne duhovnosti, buntovne, prevratničke hemije života samog.
Ukoliko želite da proverite koliko je duhovnosti ostalo u vama, najbolje je da posetite izložbu „Eros egzistencije“ Jelene Vragović koja će vas možda zbog teme šokirati, ali i probuditi svojom likovnom logikom slike koju tako retko srećemo danas. Naime, imamo priliku za pravu vizuelnu gozbu, koja nas podseća šta je to stvarni likovni doživljaj.
Ako se pitamo čemu slikarstvo danas, radovi Jelene Vragović nam nude odgovor: slika ima smisao, jer je ovo lek i podsticaj izlasku iz hibernacije i bespomoćnosti. Izložba je značajna u tom kontekstu, jer ne idemo u galeriju kao dokoličari koji se informišu o novotarijama umetnika, već da utolimo žeđ za pravim likovnim iskustvom, percipirajući sliku i kao prizor, ali i tajni umetnički kod.
Muški aktovi slikarke Jelene Vragović su poziv da se očuva magija slikarstva kojom će se okrepiti današnja otupela čula. Stoga ovu izložbu treba razumeti i kao poklonjenje telu i erosu, kao poklonjenje vrednostima koje odolevaju varvarstvu, račšovečenju, prostoti i bezumlju.
Mr Tomislav Suhecki

Biografija


Rođena je 06.03.1973. godine u Vršcu. Jelena Vragović imala je šest samostalnih izložbi u Pančevu, Nišu i Vršcu i više kolektivnih: Član je KLUV-a od 1998. i ULAZ-a od 2006. godine. Dobitnica je Diplome za originalan pristup likovnom delu na 28. Smotri likovnog stvaralaštva amatera Srbije, Čačak 2008; dobitnica je Pohvale Saveza 98 u Beogradu; osvojila je treću nagradu 2003. na Smotri u Novom Sadu; Pohvalu 2005. u Novom Bečeju; Drugu nagradu na 5. Smotri 2004. u Novom Sadu; Treću nagrada na Izložbi minijatura "VOVa" mini Art u Mađarskoj 2011, nosilac je priznanja za najtrofejnijeg likovnog umetnika amatera Vojvodine (2009. god).... Radila je ilustracije za knjigu dr Ljubice Stojković "Bračni lavirint" i za „Srebrne bajke“ Dragoslave Saulić.

Utorak, 22 Oktobar 2019 12:00

Dijego i Frida: osmeh na pola puta

U utorak, 22.oktobra 2019.godine, s početkom u 12 sati, u Velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, biće otvorena Izložba fotografija "Dijego i Frida: osmeh na pola puta". . Izložba “Dijego i Frida: osmeh na pola puta”, sadrži 96 crno-belih fotografija slavnog meksičkog umetničkog para Fride Kalo i Dijega Rivere. Izložba između ostalog, kroz fotografije Giljerma Kala, Pitera Džulsa, Giljerma Samore, Nikolasa Mareja, Edvarda Vestona, Manuela Alvaresa Brava i Huana Gusmana, prikazuje deo svakodnevnog života i intimnih detalja ovog jedinstvenog i jednog od najkontroverznijih parova u istoriji meksičke umetnosti. Dijego Rivera bio je jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo bila je poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti. Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu. Frida je čak promenila i svoj datum rođenja. Rođena je 1907. godine, ali je u svim dokumentima želela da ga promeni, jer je smatrala da je rođena onog trenutka kada je počela Meksička revolucija – 1910. Osim strasti prema revoluciji i vere u progres, Dijego Rivera i Frida Kalo bili su potpuno u revolucionarnom zanosu i verovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize. Dijego Rivera i Frida Kalo su skoro četvrt veka bili zajedno, a njihova ljubavna veza prevazilazila je sve granice, i bila je puna bezbrojnih susreta, bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe.Prvi put je realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući, u kojoj su živeli i stvarali, a od tada putuje po svetu.

Četvrtak, 17 Oktobar 2019 20:00

Koncert "Season X starts now"

U četvrtak 17.10.2019. godine, u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac sa početkom u 20h održaće se plesni koncert "Season X starts now" u izvođenju članica Plesnog studija Millennium.
Plesni studio Millennium svoj prvi javni nastup pod ovim nazivom imao je 17.10.2010. godine, i za devet godina postojanja zabeležio je mnoge uspehe, kako na lokalnom nivou, tako i na raznim nacionalnim i evropskim takmičenjima. Nastupali su kao plesna grupa na evropskom i svetskom prvenstvu u rukometu u Beogradskoj Areni. Već treću godinu za redom na Sajmu sporta u Beogradu uspešno prezentuju ples i čirliding na štandu Srpskog Čirliding i Čirdens saveza. Treneri ovog studija takođe su poznati plesnom svetu i kao plesne sudije na mnogim takmičenjima kako u našoj zemlji, tako i u susednoj Rumuniji. Najtrofejniji plesač studija je Elena Tadić koja već dve godine za redom nosi titulu evropskog prvaka u kategoriji show dance, i koja je osvajala zlatne medalje na svim nacionalnim takmičenjima. Od ove godine mogu da se pohvale i sa Balkanskim prvakom u akrobatskom plesu za devojčice od sedam godina - Lenom Kostić koja za dve godine koliko se bavi takmičarskim plesom nikad nije osvojila ništa manje od prvog mesta. Sara Momirov je ove godine na Balkanskom prvenstvu osvojila specijalnu nagradu - stipendiju za prestižni plesni kamp Taranto Danza koji se održava u Italiji sledeće godine.
Plesni studio Millennium trenutno radi sa decom uzrasta od 3 do 18 godina, a treninzi se održavaju skoro svakoga dana. Stilovi koje devojčice mogu plesati su show dance, jazz/lyrical, akrobatski ples, sa primesama hip hop-a, gimnastike i akrobatike, a od ove sezone u svoj asortiman uvrstili su i časove klasičnog baleta.

U okviru Dečije nedelje, u petak 11. oktobra od 19h, u sali bioskopa KC, održaće se okrugli sto na temu „Dečije carstvo u velikom svetu“ u organizaciji Vršačke afirmacije umetnika ARS.
Osim okruglosg stola/predstave u kojoj će učestvovati mladi i stariji članovi VAU ARS-a, posetioci mogu da pogledaju i dečije radove kreativne školice crtanja. Učesnici programa su: Kreativna glumionica „SMEHULJCI“, Školica crtanja ARS MOMENAT i VAUARSOVCI koji nikako da odrastu.

U okviru Dečije nedelje, u četvrtak 10. oktobra od 12h, u sali bioskopa KC, održaće se nastup plesnog studija Acro-dance „Super Star“.
Retko šta izmami osmeh kao razdragana deca koja plešu. Članice plesnog kluba Acro-dance Super Star imaju dovoljno razloga za osmeh i rado će ga podeliti sa svima koji posete njihov nastup u Kulturnom centru Vršac, kada će se predstaviti visoko plasiranim koreografijama iz prošle sezone.
Akro dens studio Super Star iz Vršca osnovan je juna 2013 godine. Kroz protekle tri godine vredno rade na popularizaciji modern stila igre, prožetog akrobatskim i gimnastičkim elementima.

U okviru Dečije nedelje, u sredu 9. oktobra od 12h, u sali bioskopa KC, održaće se nastup Baletskog studija „Royalty“.
Baletski studio „Royalty“ je relativno mlad baletski studio, ali se već može pohvaliti velikim brojem polaznika koji su za veoma kratko vreme postigli velike uspehe. Baletski studio „Royalty“ se bavi klasičnim baletom, uz brojne elemente modernog i džez baleta, šou densa i akrobatike.

U okviru Dečije nedelje, u utorak 8. oktobra od 19h, u sali bioskopa KC, održaće se koncert Muzičkog Centra „Zvončići“.
Na koncertu će nastupiti dečji hor koji vodi prof. Olgica Čeh i polaznici Radionice Gitare Vršac sa nastavnikom Nenadom Kukićem. Program se sadrži od poznatih dečijih, popularnih pop i rok pesama, kao i autorskih dečijih pesama Muzičkog Centra „Zvončići“.
Nakon koncerta vršiće se upis novih polaznika.

Budite slobodni da skinete potrebnu dokumentaciju iz priloga u okviru te nabavke prilože se sledeća dokumenta iz priloga: - Obaveštenje o pokretanju postupka- poziv za dostavljanje ponuda- konkursna dokumentacija

Budite slobodni da skinete potrebnu dokumentaciju iz priloga u okviru te nabavke prilože se sledeća dokumenta iz priloga: - Obaveštenje o pokretanju postupka- poziv za dostavljanje ponuda- konkursna dokumentacija

Strana 1 od 32
Vi ste ovde: Home Blog Kulturni Centar Vršac
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar