Kulturni Centar Vršac

MRAČNA KOMORA 1936-1946 (La Cambra Fosca) - izložba fotografija

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 11 Februar 2011 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 11 Februar 2011
  • Vreme: 18 časova
  • Mesto: Bioskop KC-a

Naziv izložbe je MRAČNA KOMORA 1936-1946 (La Cambra Fosca, na katalonskom), a podnaslov Snimci Katalonije fotoreportera Branguli. Naslov izložbe je dvoznačan, jer, s jedne strane, aludira na fotografsku, mračnu komoru, a s druge, na mračnu društvenu realnost.

Reč je o jednom od najtežih i najtraumaticčnijih perioda u novijoj španskoj istoriji, o vremenu španskog građanskog rata i prvim godinama Frankove diktature. Autori fotografija su istaknuti katalonski fotografi Josep Branguli i njegovi sinovi Joaquim i Josep. Snimljene su na tlu Katalonije i predstavljaju uverljivo svedočanstvo o svakodnevnom životu u jednom, po mnogo čemu, nesvakodnevnom vremenu. Ukupna fotozaostavština porodice Branguli, koja se čuva u Nacionalnom Arhivu Katalonije, svojim bogatstvom i svojom raznovrsnošću, upotpunjuje sliku o Kataloniji u prvoj polovini XX veka. Saorganizatori izložbe su: Udruženje Španski borci 1936-1939, Institut Servantes iz Beograda, Nacionalni Arhiv Vlade Katalonije i Arhiv Rat i izgnanstvo iz Madrida.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar