Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

3D galerija Kulturnog centra Vršac – Izložba „Sobe od vode“, Ivana Živić

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 20 Maj 2020 10:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 26 Maj 2020
  • Vreme: 10:00
  • Mesto: 3D Galerija KC Vršac

Druga autorka koju predstavljamo u okviru 3D galerije Kulturnog centra Vršac je Ivana Živić, sa izložbom „Sobe od vode“.

Izložba se može pogledati na linku Ivana Živić "Sobe od vode" od 26. maja do 6. juna.

 

Sve zainteresovane umetnike podsećamo da, u okviru virtuelne galerije, mogu da izlažu svi koji prođu selekciju saveta virtuelne galerije. Limit za izlaganje je 10 radova, čije fotografije moraju biti dostavljene na e-mail adresu Kulturnog centra Vršac Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  , u visokoj rezoluciji, sa naznakom „za 3D galeriju“. Uz fotografije radova potrebno je dostaviti biografiju i prigodan tekst koji ide uz izložbu.

 

O izložbi

 

Sobe od vode, Slavica Obradinović, istoričar umetnosti

 

Stvaralaštvo Ivane Živić već duži niz godina privlači pažnju kritike i publike na našim prostorima. Njan rad u kontinuitetu donosi zapažena likovna ostvarenja koje karakteriše menjanje stila, pristupa i likovnog izraza, što svakako obogaćuje delovanje, donosi svežinu i ukazuje na Ivaninu konstantnu okrenutost ka eksperimentu.
Opčinjenost vodom, plivanjem, ljudskom figurom, enetrijerom, draperijom izrodilo je dostignuća prepoznatljivog likovnog izraza svojstvenih Ivani Živić. Кao vrsan crtač u domenu slike rađene u tehnici ulja na platnu velikog formata umetnica nam predočava svoj talenat i veštinu. Baveći se ovom temom od 2013. godine nastao je ciklus slika Sobe od vode gde slikarka ostaje verna realističnom pristupu slikanja. Kulminacija razvoja teme se ogleda u slikama nastalim tokom 2019. godine što predstavlja zrelu fazu stvaralaštva. Ovde nailazimo na pročišćavanje stila, svođenje elemenata, ukrupnjavanje bojenih površina. Umetnica pažljivo bira daetalje pažljivo i dalje im posvećujući veliku pažnju, vešto ih obrađuje i uspešno naglašava strukturu materijala od kojeg su napravljeni. Na slikama stvara nadrealan, fantastičan, imaginaran svet prepun mašte, snoviđenja, nadanja, slobode pokreta i samoće koja oslobađa.
Obradi teme Ivana prilazi studiozno, dok slikarske predloške pažljivo osmišljava i bira. Evidentno je njeno poznavanje režije i upućenost u filmsku umetnost, jer je svaka slika sekvenca iz filma u kojoj su maestralno pozicionirani akteri priče. Кadrove, brižljivo priprema baveći se enterijerom/kulisama, kostimom, plivačem i svakim najsitnijim detaljem na slici. Modeli su obučeni u dizajnirane haljine bogatog drapiranog materijala, različite strukture u kojima plivajući prave dinamične i interesantne pokrete. Кostimima daje poseban značaj opredeljujući se za saradnju sa našim mladim modnim kreatorima. Detaljno i dobro osmišljene scene ispod vode umetnica sama fotografiše i naknadno uklapa u reprezentativne realne enterijere kao što su: kripta hrama Sv. Save u Beogradu, salon dvorca Špicer u Beočinu, džamija u Isfahanu u Iranu.
Кao slikar Ivana Živić je ostala verna štafelajnoj slici, na kojoj dominira intenzivan kolorit. Boju nanosi u širokim potezima pokrivajući veće površine i na taj način gradi sliku gde preovladava širok spektar plave i zelene uz koje postavlja crvenu, žutu, zlatnu i ostale čiste i intenzivne boje spektra. Pozicionirajnjem određenog tona u prvi plan umetnica naglašava emociju slike i određuje tok misli posmatrača.
Slikarka znalački obrađuje prelamanje svetlosti koje se dešava prilikom dodira sa vodom, tako da se kroz njene slike naslućuju vizuelne forme kaleodoskopa. Igra svetlosti i senke i vešto baratanje različitim uglovima sagledavanja i perspektive doprinose dinamici slike.
Ivana Živić je ugradila sopstveno biće u svoje stvaralaštvo, slike duboko promišlja i posvećena je njihovom izvođenju. Ciklus slika Sobe od vode se konstantno i postepeno razvija, i sigurno je da će umetnica u narednom periodu ostvariti sasvim nova likovna ostvarenja podjednako snažna i inovativna.

 

ivana 1zen

"Zen"

 

Biografija

 

Ivana Živić rođena je 1979. u Sarajevu (BIH). Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo (2004). Na istom univerzitetu završila je postdiplomske studije (2008). Izlagala je na 20 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrade: Nagrada za crtež Nacionalng udruženja likovnih umetnosti Francuske/La Société Nationale des Beaux Arts, 2020; Fond Vladimira Veličkovića 2016, Nagrada Rotari kluba 2014, Beograd; Nagrada za proizvodni rad, Fond Mangelos 2012, Drugo bijenale crteža u Pančevu. Umetnik u rezidenciji u umetničkom mesecu Srbije, Art hub, Abu Dabi 2018; GLO'ART (Global Art Center) Lanaken, Belgija (2015) i na Cite Internationale des Arts, Pariz (2009).

 

ivana2lokvanji

"Lokvanji"

 


Ivani Živić nagrada za crtež na Salonu u Parizu

 

Salon des Beaux Arts 2019
Carrousel Du Louvre, Paris, France

 

Žiri Nacionalng udruženja likovnih umetnosti Francuske/La Société Nationale des Beaux Arts odlikovao je Ivanu Živić, koja je dobila nagradu za crtež u velikoj konkurenciji Salona. Među više od 700 savremenih slikara, vajara, fotografa, grafičara, ilustratora i dizajnera, umetnika tekstila i keramičara izlagala je i Jarmila Vešović, naša istaknuta umetnica koja živi i stvara u Parizu. Izložba je okupla kako francuske umetnike, tako i nekoliko stranih delegacija, Južne Koreje, Japana i Turske, dok je beogradska umetnica Ivana Živić učestvovala po pozivu organizatora. Kustos ovogodišnje izložbe je Catherine Severac, slikarka, i Isabelle Lavson, izvršna direktorka SNBA. Scenografiju salona uradio je renomirani arhitekta Bruno Moinard.
U konkurenciji umetnika iz celog sveta prepoznat je kvalitet Ivane Živić, koja već duži niz godina privlači pažnju kritike i publike na našim prostorima. Njen rad u kontinuitetu donosi zapažena likovna ostvarenja koje karakteriše menjanje stila, pristupa i likovnog izraza, što svakako obogaćuje delovanje, donosi svežinu i ukazuje na Ivaninu konstantnu okrenutost ka eksperimentu. Кao vrstan crtač, Ivana nam predočava svoj talenat i veštinu baveći se ovom temom još od 2013. godine. Crteži su rađeni u tehici olovke i uljanog pastela na papiru većeg formata. Predstavljaju zrelu umetničku fazu, gde nailazimo na pročišćavanje stila, svođenje elemenata, ukrupnjavanje monohromnih bojenih površina. Detalji su pažljivo odabrani, umetnica im posvećuje veliku pažnju, vešto ih obrađuje i uspešno naglašava unoseći kolorit. Na svojim crtežima Ivana Živić stvara nadrealan, fantastičan, imaginaran svet prepun mašte, snoviđenja, nadanja, slobode pokreta i samoće koja oslobađa.
Salon u Parizu je prestižan umetnički događaj koji postoji već 166 godina. Na njemu su izlagali renomirani umetnici: Roden, Renoar, Mane, Mone, Delakroa, Dišamp, Van Dogen, Gogen i mnogi drugi. Salon se organizuje jednom godišnje i predstavlja izložbu koju su osmislili umetnici za umetnike, a pod pokroviteljstvom je La Société Nationale des Beaux Arts (Nacionalno udruženje likovnih umetnosti). Ovo udruženje umetnika 1861. godine osnovali su Louis Martinet i Theophile Gautier u raskidu sa zvaničnim Salonom. Cilj im je bio da umetnost postane nezavisna, da se umetnici samostalno njome bave i obezbede prostor za direktnu prodaju svojih dela.
Dugogodišnja tradicija Salona uključuje ohrabrivanje i podršku umetnicima različitih stilova, a poseban značaj predstavlja pokroviteljstvo ove manifestacije od strane predsednika Republike Francuske.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar