Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu - izložba fotografija

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 27 Maj 2020 00:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 04 Juni 2020
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske

U četvrtak, 4. juna 2020. godine, u 18 časova, biće otvorena izložba fotografija Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu u prostoru galerije Doma vojske. Izložba je plod dugogodišnje saradnje Instituta Servantes iz Beograda i Kulturnog centra Vršac. Takođe, izložba je poklon Instituta Servantes Kulturnom centru Vršac koji će dalje biti promoter ove izložbe. Galerija Doma vojske biće otvorena prepodne od 10-12 i  popodne od 18-20h. Izložba traje do 14.06.2020.

Servantes-logo

Dekret o progonu iz 1492. godine doveo je do proterivanja na hiljade jevrejskih porodica sa Iberijskog poluostrva. Neke od njih su otišle na sever Afrike, a većina se uputila ka teritoriji tadašnjeg Otomanskog carstva, osnivajući tamo svoje zajednice koje nikada nisu izgubile vezu sa Sefaradom. Nekoliko vekova kasnije, na Balkanu i drugim regionima Istočne Evrope i dalje postoje jevrejske zajednice koje datiraju iz XV veka. Fotografska izložba “Slike izgubljenog sveta” omogućava nam uvid u svakodnevnicu sefardskih Jevreja na Balkanu i na istočnom Mediteranu, preko porodičnih portreta, pejzaža, slika sa verskih obreda, na kojima se može osetiti mešavina hebrejskih, španskih i otomanskih uticaja. Izložbu je osmislio institut Centropa, a njena španska verzija obezbeđenja je zahvaljujući ustanovi Casa Sefarad-Israel iz Madrida. Ovaj projekat ističe značaj sefardskih zajednica u Srednjoj i Istočnoj Evropi tokom prve polovine XX veka, a sačinjen je od fotografija praćenih kratkim tekstovima iz privatnih porodičnih albuma.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar