Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Sadko Hadžihasanović - Carpe Diem

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 26 Avgust 2020 08:28

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 26 Avgust 2020
  • Vreme: 18:30
  • Mesto: 3D galerija KC-a

U okviru KC-ove 3D galerije predstavljamo radove umetnika Sadka Hadžihasanovića iz serije "Carpe Diem". Izložba će biti dostupna na platformi Kunstmatrix do 6.9.2020.

Carpe Diem je naslov serije slika koje je nastala 2019/20.

Na slikama su predstavljeni vojnici koji jedu obrok izmedju borbi. U ovim trenutcima dok se naizgled opusteno obavlja ocigledno najvaznija potreba coveka, unosenje hrane, vojnici pokusavaju da uzivaju u momentu.
Isto tako ovaj ritual je ispunjen mnogim Emocijama kao sto su strah, anksioznost i osecaj prolaznosti ili kraja.
Sadko Hadzihasanovic je uspeo da nas uvede u svet vojnika koji ne pripadaju ni jednoj vojsci. Bez osudjivanja on ih slika dostojanstveno kao ljudska bica koja imaju momenat mira. U toj dihotomiji stoji napetost ovih prizora.
Slikano suvom cetkom sa Maestralnim crtackim sppsobnostima veoma svojstvenim za Sadka Hadzihasanovic

Sadko Hadzihasanovic je roden u Bihacu, Bosnia. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnostiu Sarajevu 1982 i magistrirao na Fakuleteu likovnih umjetnosti u Beogradu 1984. Od 1993 zivi u Torontu , Kanada. Clan i osnivac avangardne grupe Zvono u periodu od 1982-1992. Tokom zivota u Jugoslavia imao 25 samostalnih izlozbi i tokom osamdestih ucestvovao na najvaznijim jugoslevenskim manifestacijama : Binale mladih Rijeka, Jugoslovenska dokumenta, , Bienala skulpture Pancevo, Memorial Nadezda Petrovic, Cacak. Dobitnik nagrade studia B za najbolju izlozbu u Beogradu u godini 1990. Karijeru nastavlja u Canadi gdje ga predstavlja galerija Paul Petro Contemporary Art. Od 2016 bavi se i umjetnickim animiranim filmom. Do sad je napravio tri filma koji su prikazivani na internacinalnim festivalima u Ljubljani, Banja Luci, Tuzli, Vancouver i Itali. Posljednji Kids with Guns je napravljen uz pomoc Canada Council for Ars

Umetnik želi da se zahvali Ontario Art Council za podršku pri realizaciji izložbe.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar