Promocija knjige „Baba Anujka – Banatska veštica“, Šimon A. Đarmati

Petak, 11 Juni 2021 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 11 Juni 2021
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske

U Domu vojske, 11. juna 2021. godine, sa početkom u 19 časova održaće se promocija knjige "Baba Anujka - Banatska veštica" Šimona A. Đarmatija.

 

Prvi serijski ubica u Srbiji

Krajem XIX i početkom XX veka u panonskoj ravnici jedan zanat doživeo je procvat. Bio je to trovački zanat koji je donosio ogroman profit. Najbolji takav „zanatlija“ na našem prostoru bila je Ana Dee iz sela Vladimirovca, poznatija kao baba Anujka. Ona je vračala, trovala, varala i pljačkala lakoveran i nesrećan svet, a smatra se da je njenom krivicom umrlo oko pedeset ljudi, dok neki misle da broj stradalih premašuje sto.

Za razliku od direktnih trovača, njen je posao bio donekle lagodniji, jer često nije ni znala kako žrtva izgleda, ni kako se zove. Njeno je bilo samo da zna kakvog je zdravlja i težine onaj koji pravi „problem“, i da za dobre pare proda svoj čudesni napitak, svoju „bajanu vodicu“. Pritom, neretko je umišljala da ne čini nikakvo loše delo, već da pomaže ljudima u nevolji. Tvrdila je da zna medicinu bolje od ma kog lekara i da je svaki njen lek pomogao. „Ja sam dobročiniteljka siromašnom i neukom svetu“, govorila je.

Knjiga profesora Šimona A. Đarmatija plod je višegodišnjeg rada i istraživanja, zasnovana isključivo na činjenicama i dostupnim zapisima, i predstavlja iscrpan dokument o jedinstvenim zločinima. Iako pisana bez senzacionalizma, ova knjiga neće nijednog čitaoca ostaviti ravnodušnim.

 

Posle razgovora s gostime, biće prikazan dokumentarni film „Baba Anujka“ autora Đure Mrđe.

 

Učesnici tribine:

Šimun A. Đarmati, autor knjige
Zoran Penevski, književnik
Đura Mrđa, reditelj
Dragoljub Vlahović, moderator


Program se realizuje u saradnji sa udruženjem UrbanKult.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar