Kulturni Centar Vršac

Serijal „Uticaj književnosti na film“/Projekcija filma „Farsa o Patlenu“

Objavljeno u: Filmske projekcije
Utorak, 18 Januar 2022 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 18 Januar 2022
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Sala bioskopa KC

U utorak 18. januara od 19h u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac biće prikazan film „Farsa o Patlenu“, jugoslovenska TV komedija iz 1970. godine.

Film predstavlja adaptaciju francuske srednjovekovne komedije „La Farce de maître Pierre Pathelin“, režirao ga je Jovan Konjović, a scenario napisao Miroslav Karaulac. Autor originalnog teskta je Aleksandar Kanibert.


sinopsis

Advokatu Patlenu posao baš ne ide kako treba, pa ulagivanjem i slatkorečivošću iskamči od trgovca na veresiju šest lakata sukna da obraduje svoju ženu, a zatim se načini bolestan, kada suknar dođe po obećani novac. Patlen se pretvara da bunca unoseći u jezik komada čitav niz iskvarenih dijalekata i neolatinštinu, što suknara uveri da tu nisu čista posla i navede ga da odustane od isterivanja duga od tobožnjeg samrtnika. Zatim Patlenove advokatske usluge zatraži pastir koga isti suknar optužuje da je izeo dobar deo slada poverenog mu na čuvanje. Tu nastaje konačan zaplet, a zatim scena na sudu, vrhunac radnje i završnica u kojoj je i mudrijaš Patlen nadmudren.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar