Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba slika "Svemir" Aleksandra Bogdanovića

Objavljeno u: Izložbe
Utorak, 25 Juli 2023 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 25 Juli 2023
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske

U utorak 25.07.2023. godine u 19h, u galeriji Doma vojske biće otvorena izložba slika Aleksandra Bogdanovića „Svemir“. Na otvaranju će govoriti Dušan Belča.


O izložbi:

ALEKSANDAR BOGDANOVIĆ NA ZVEZDANIM STAZAMA

Dugo već pratimo slikanje Aleksandra Bogdanovića i njegovo tehničko i umetničko usavršavanje. To je putovanje kroz pejzaž, kroz gradove, kroz svet biljaka i insekata, sentimentalno islikavanje rodnog predela, i njemu najdraže sanjarenje i obnavljanje kroz sliku stare rodne kuće, koju uzdiže do neke vrste ličnog hrama u kome se vraća u sretno doba detinjstva, kada je na obližnjem izvoru sretao patuljke, da bi ih kasnije naslikao. On slika predele, vodu koja se ledi na usamljenoj reci, vatre u daljini koje tinjaju i dimove koji plaze preko ravnice, koju u svakom času vidi iz svog ateljea On ne istražuje samo različite teme, već osvaja i nove tehnike – u njegovom delu se smenjuju crtež, pastel, ulje, a u najboljem smislu najtananija tehnika od svih – akvarel. Bogdanović se trudi i da izabere najbolje olovke. kičice, boje, papir i platna kako bi u potpunosti mogao da izrazi svoju zamisao. Verujemo da njegov stvaralački nagon povremeno nadilazi njegov racio, jer evo sada se uputio na zvezdane staze. Njegov novi ciklus inspirisan snimcima sa teleskopa Habl i Džejms Veb pokazuje nam da naš umetnik hoće još dalje - ka zvezdama i nepojamnim galaksijama skrivenim u vremenu početka svega čije iskre i neverovatne boje dostižu do nas posle milijardi godina. Ima li išta uzbudljivije za maštu jednog umetnika nego baviti se nečim nedokučivim i neodređenim. Bogdanović nema svemirski brod, on ima samo kičicu, platno i boje i njima pokušava da razume onaj svet iza svakog vremena, Nadamo se da će ga to putovanje zvezdanim stazama odvesti do novih stvaralačkih otkrića, koja i sam još ne naslućuje.

Dušan Belča

 

O autoru:

Aleksandar Saša Bogdanović rođen je 7.7.1947. godine u Vršcu. Višu pedagošku školu – likovni odsek u Beogradu završio je 1968. godine u klasi prof. Ante Avramovića. Od 1968. godine radi kao grafički dizajner u Gornjem Milanovcu u firmi „Tipoplastika“, zatim u Banjoj Luci u „Incelu“, u Vršcu u firmama „Banat“ i „Uča“. U ULUV je primljen 1996. godine i od tada redovno izlaže. Učesnik je mnogobrojnih kolonija u zemlji i inostranstvu: Italija, Mađarska, Bugarska. Osnivač kolonije „Tragom Paje Jovanovića“ u Vršcu. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama u Kanadi, SAD, Holandiji, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, kao i u muzejima u zemlji i inostranstvu: Muzeju akvarela u Bugarskoj u Trgovištu, Gradskom muzeju Vršac, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Muzeju u Budimpešti.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar