Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba Filipa Daćevca "Deset godina ekspresije"

Objavljeno u: Izložbe
Ponedeljak, 24 Juli 2023 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 24 Juli 2023
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Velika galerija KC

U velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, 24. jula u 19h, biće otvorena izložba „Deset godina ekspresije“ Filipa Daćevca.

 

O autoru:

Filip Daćevac je samouki umetnik iz Vršca, rođen 1992. godine. Iza njega stoji više od 30 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 1., 2. i 3. nagrade manifestacije „Za nagradu Paje Jovanovića”. Dobio je pohvale za izuzetno mentorstvo u Moskvi, Českoj, Nišu, Pančevu... Bavi se modernim slikarstvom, figuracijom, apstrakcijom I ekspresionizmom. Godine 2021. otvorio je atelje i galeriju „Dacevac“ gde stvara i predaje u svojoj privatnoj školi slikanja za decu koja broji više od pedeset članova.
Njegov moto je „Slikam ono sto osetim da trebam da slikam“.

 

O radovima i izložbi:

Instinkt za umetnost postoji u nama kada ne možemo da ga izazovemo tako nešto. To je jedno stanje koje je prilično opasno i kojeg danas nema. Danas već 20-30 godina nema prave slike. Imamo ovde pred nama jedan presedan jednu neverovatnu upornost koja je preduslov uspeha. Ako ikad u Vršcu bude bila dodeljivana nagrada za najupornijeg i najborbenijeg mladog čoveka Daćevac će verovatno biti jedan od favorita, ne bi bilo loše da to bude motiv za druge ljude.
Šta je umetnost?
Umetnici su darodavci svog dara darovitost.
Na svakom parčetu slike Daćevčeve ili bilo koje postoji deo njegovog stvralačkog duha. I onaj ko kupi tu sliku, okači je u prostor svog stana on može da pozajmi njegov naboj i energiju. Jos važniji segment je što Daćevac predaje u svojoj školi slikanja njegovim stručnim metodama.
mr Tomislav Suhecki


Posmatrajući slike Filipa Daćevca najpre sam želela da uvidim ono što je meni najvažnije a to je čista likovnost i poetika likovnog izraza. Vrlo jasna kompozicija rada ovog autora je podeljena na cikluse: gradskih motiva, šumski putevi koji su smešteni u dominantnu linearnu perspektivu, asimetrija i harmonija daje prijatnosti oku i osećaj smirenosti.
Zapitaćemo se kuda autora vode ovo putevi?
Linija je jaka, čista i snažna, upućuje na stare majstore Mikelanđelovske.
„Svet je onakav kakav ga umetnik doživi i predstavi“.
Verica Ilić – istoričar umetnosti

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar