Dani danske kulture/Ciklus savremenog danskog filma

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 14 Avgust 2017 20:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 14 Avgust 2017
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske

 

Dani danske kulture koje Kulturni centar Vršac organizuje u okviru Vršačkog kulturnog leta, obuhvataju i Ciklus savremenog danskog filma.

Pred vršačkom publikom je pet filmova koji odražavaju svu raznovrsnost i kvalitet jedne od vodećih kinematografija u svetu. U selekciji su zastupljeni novi filmovi velikana evropskog filma, poput dvostrukog dobitnika Zlatne palme Bilea Augusta i oskarovke Suzane Bier, ali i nova autorska imena koja upravo suvereno stupaju na scenu. Filmovi će se prikazivati svake večeri od 20h, u letnjoj bašti Doma vojske, u periodu od 14. do 18. avgusta.

 

ponedeljak, 14.8.2017, 20h, bašta Doma vojske

 

Film „Idealista“
U januaru 1968, američki avion koji je nosio nuklearne bojeve glave srušio se na polarni sneg blizu američke vojne baze na Grenlandu, koji je u to vreme pod kontrolom Danske. Nekoliko dana kasnije, američka i danska vlada obznanjuju da je došlo do nuklearne nesreće, ali i da je sve pod kontrolom. Stotine radnika poslato je da pomogne u raskrčivanju udesa. Posle osam meseci, svi tragovi pada aviona i snega kontaminiranog plutonijumom su uklonjeni. Slučaj je zatvoren. Ali 18 godina kasnije, novinar Poul Brink, izveštavajući o kompenzaciji koju su lokalni radnici dobili od države, počinje da sumnja u zvaničnu priču o incidentu. Otpočinje da na svoju ruku istražuje priču koja će uzdrmati dansku vladu. Film je snimljen prema istinitim događajima.
Režija: Christina Rosendahl. Uloge: Peter Plaugborg /Søren Malling /Arly Jover /Thomas Bo Larsen. Festivali i nagrade: Peking - Nagrada za najbolju režiju /Los Anđeles /Torino /Lids /Sao Paolo.

idealista

 

utorak, 15.8.2017, 20h, bašta Doma vojske

 

Film „Prirodni poremećaj“
Jacob Nossell je beskrajno šarmantan, pametan i duhovit mladić sa cerebralnom paralizom. Pored toga što utiče na njegov govor, bolest mu konstantno stvara grčeve u mišićima. Lucidan, ali u oslabljenom telu, Jacob je otelotvorenje pitanja normalnosti – suviše je bolestan da bi bio prihvaćen od strane društva, ali i suviše normalan da bi to prihvatio. Zato Jacob odlučuje da napravi pozorišnu predstavu u Danskom kraljevskom teatru i jednom za svagda se obračuna i sa društvom i sa svojom bolešću. Uostalom – šta je zaista normalno? Izuzetan, duhovit i snažan dokumentarac koji slavi život.
Režija: Christian Sønderby Jepsen. Festivali i nagrade: Minhen – najbolji dokumentarac /Varšava – najbolji film / Seul – Grand Prix / Budimpešta – najbolji film / IDFA Amesterdan / Toronto / Helsinki / Geteborg / Solun.

prirodni poremecaj

 

sreda, 16.8.2017, 20h, bašta Doma vojske

 

Film „Tiho srce“
Tri generacije okupljaju se u porodičnoj kući da zajedno provedu vikend. Dve sestre, Sanne i Heidi, prihvatile su želju svoje smrtno bolesne majke da umre pre nego što joj se bolest pogorša. Ipak, kako vikend odmiče, sve im je teže da se pomire sa majčinom odlukom i stari, potisnuti sukobi ponovo iskrsavaju. Dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu, reditelj koga je Ingmar Bergman proglasio za svog naslednika, Bille August majstorski režira porodičnu dramu pletući mrežu tajni, laži i samoobmana u susretu sa neizbežnim krajem. Danica Ćurčić briljira u ovoj ansambl drami, ostvarujući iznijansiranu i kompleksnu ulogu za koju je osvojila godišnju nagradu danske kritike Bodil, kao i nagradu Robert Danske filmske akademije.
Režija: Bille August. Uloge: Danica Ćurčić / Paprika Steen / Ghita Nørby / Morten Grunwald. Festivali i nagrade: San Sebastijan – Srebrna školjka za najbolju glumicu / Nagrade Bodil danske kritike – najbolji film, najbolji scenario, najbolji glumac i glumica / Nagrada Robert Danske filmske akademije za najbolju glumicu / Katovice – nagrada publike i specijalna nagrada žirija.

Tiho srce

 

četvrtak, 17.8.2017, 20h, bašta Doma vojske

 

Film „Ključevi, kola, ogledalo“
Lily i Max su u braku više od 50 godina. Sada žive u staračkom domu, pošto je Maxu nakon šloga potrebna stalna nega. Lily je uvek stavljala Maxove potrebe na prvo mesto. Međutim, u sobu pored se doseljava novi stanar staračkog doma, koga zovu Pilot. Nekonvencionalan i pun života, Pilot odmah šarmira Lily. Lily se zaljubljuje, ali to nailazi na osudu i njene porodice i ostalih stanovnika doma. Uprkos nerazumevanju okoline, Lily odlučuje da se bori za slobodu i bekstvo iz nevidljivog zatvora na koji ju je život osudio.
Režija: Michael Noer. Uloge: Ghita Nørby / Sven Wollter / Trine Pallesen / Jens Brenaa. Festivali i nagrade: Nagrada Bodil danske kritike za najbolju glumicu / Marakeš – nagrada žirija za
najbolji film / Roterdam / Geteborg / Minhen / Sao Paolo.

Kljucevi kuca ogledalo

 

petak, 18.8.2017, 20h, bašta Doma vojske

 

Film „Da skratimo priču“
Priča o Ellen i njenim prijateljima koji žude da dožive romantičnu ljubav. Svi su u kasnim 30-im ili ranim 40-im i svi su u komplikovanim vezama. Priča prati njihove ljubavne uspone i padove tokom tri godine, kroz osam poglavlja koja se sva dešavaju na proslavama: Nove godine, useljenja, letnje žurke, svadbe, žurke iznenađenja, babine, godišnjice braka i rođendana. Ovo je ansambl film o grupi prijatelja koji se bore sa konceptom savršene veze i koji će morati da preispitaju šta je zapravo prava ljubav.
Režija: May el-Toukhy. Uloge: Mille Hoffmeyer Lehfeldt / Trine Dyrholm / Danica Ćurčić /Jens Albinus / Peter Gantzler/. Festivali i nagrade: Nagrade danske kritike Bodil – najbolji scenario i najbolja glumica / Nagrada Robert Danske filmske akademije – najbolja glumica.

Da skratimo pricu

 

U slučaju kiše filmovi će biti prikazivani u bioskopu Kulturnog centra Vršac.

 

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac