Filmska revija „Umetnici“

Objavljeno u: Filmske projekcije
Petak, 25 Avgust 2017 20:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 25 Avgust 2017
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske

U okviru Vršačkog kulturog leta, od petka 25. do nedelje 27. avgusta u Domu vojske će biti prikazana Filmska revija „Umetnici“.

Ova mini revija obuhvata projekcije tri filma: „Gojine utvare“ Miloša Formana, „Baskijat“ Džulijana Šnabela i „Serafina“ Martina Provoa. Projekcije počinju svakog dana od 20h, a ulaz je slobodan.

Petak, 25.08.2017. od 20h, bašta Doma vojske
Projekcija filma „Gojine utvare“ Miloša Formana

U istorijskoj drami Miloša Formana „Gojine utvare“ glavne uloge tumače Havijer Bardem, Natali Portman i Stelan Skarsgard. Film prati priču viđenu očima velikog španskog slikara Franciska Goje o grupi ljudi u vreme političkih previranja i istorijskih promena. Priča počinje poslednjih godina španske inkvizicije, od invazije Napoleonove vojske na Španiju do konačnog poraza Francuza i ponovnog uspostavljanja španske monarhije.
Sinopsis:
U Španiji, 80-ih godina XVIII veka, u toku je Francuska revolucija. Poznati slikar Francisko Goja postaje predmet interesovanja Španske inkvizicije nakon što je njegova prelepa muza Ines optužena za jeres i stavljena na optuženičku klupu. Goja moli za njen život preko starog prijatelja Lorenca, koji je monah željan vlasti. Ines je zarobljena, mučena i ostavljena da kopni u tamnici, sve dok Lorenca ne proteraju iz Španske crkve. Nakon dvadesetak godina, Goja je na usponu kreativnosti, ali je gluv i pomalo na ivici ludila.
Njih troje se nalaze nakon što Francuska ukida inkviziciju i oslobađa zatvorenike, a Lorenco postaje Napoleonov glavni tužilac protiv bivših španskih saveznika.

gojine utvare

Subota, 26.08.2017. od 20h, bašta Doma vojske
Projekcija filma „Baskijat“ Džulijana Šnabela

Dobitnik Zlatnog Globusa, nagrade Cezar, te Zlatne Palme, Džulijan Šnabel, režirao je ovu potresnu priču o usponu i padu veličanstvog mladog umetnika, Žana Mišela Baskijata. U glavnoj ulozi pojavljuje se Džefri Rajt, dok ostatak izvrsne glumačke ekipe čine neki od najvećih holivudskih glumaca, među kojima se posebno ističu Denis Hoper i Gari Oldman.
Sa devetnaest godina, Žan Mišel Baskijat bio je siromašni crtač uličnih grafita. Osam godina kasnije, kao svetski priznati slikar preminuo je od predoziranja heroinom. Film priča priču o njegovom burnom životu i o tome kako ga je umetnički krug njujorškog Sohoa prepoznao i omogućio mu da se uzdigne do zvezda. Iako je stekao bogatsvo i slavu, Baskijata su proganjali lični demoni i na kraju je izgubio svoju bitku sa zavisnošću i prokockao veliki talent.

Basquiat-juliste

Nedelja, 27.08.2017. od 20h, bašta Doma vojske
Projekcija filma „Serafina“ Martina Provoa

Film „Serafina“ Martina Provoa je film o životu slikarke Serafine od Senlija, čiji je talenat uoči Drugog svetskog rata uočio jedan gost kuće u kojoj je radila kao sobarica. U filmu igraju Jolanda Moro, Ulrih Tukur i An Benen.
Sinopsis:
Godine 1914. Vilhelm Uhde, poznati nemački kolekcionar umetnosti, iznajmljuje stan u gradu Senlisu, četrdeset kilometara od Pariza, kako bi pisao i odmarao se od grozničavog života u glavnom gradu. Čistačica je prilično gruba četrdesetogodišnja žena koja je drugima predmet ismevanja. Jednog dana, Vilhelm, koga je pozvala gazdarica, primećuje malu sliku koja leži u njenoj dnevnoj sobi. Biva zapanjen kada sazna da umetnik nije niko drugi do Serafina.

seraphine

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar