Izložba fotografija Tamare Jovanović - Ritmovi i strukture

Objavljeno u: Izložbe
Subota, 09 Septembar 2017 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Subota, 09 Septembar 2017
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske

 

U subotu, 9. septembra u 19 časova, u galeriji Doma vojske biće otvorena izložba fotografija Tamare Jovanović, pod nazivom „Ritmovi i strukture“.

 

o izložbi
Na samom početku, želela bih da izbegnem priču o talentovanom autodidaktu, jer, svi smo to, na koncu ili na početku, bili. No, ovde autodidaktika dobija poseban oblik ili nivo na kom je jedino moguće izvesti ovakve radove. Možda je bolje artikulisati Manin (Tamara Jovanović) rad kao neverovatno neposredan i realizovan kroz urođen osećaj za fotografiju.
U vremenu kada je digitalna fotografija gotovo u potpunosti preuzela primat nad analognom, Mana se okreće crno-beloj fotografiji koju ne obrađuje u virtuelnoj laboratoriji, već nam je predstavlja tako sirovu. Hrabro! - pomislih pri prvom susretu sa ovim radovima, međutim, vrlo brzo shvatam da je ponajmanje u pitanju hrabrost. Radi se o posebnoj vrsti “sonara za fotografiju.”
Mana bira neobične, mrtve prizore kojima, zahvaljujući neverovatnom rediteljskom pristupu, udahnjuje poseban Mana-kontekst. Gotovo u svakoj fotografiji mogla sam prepoznati uticaj Bergmana, italijanskog neorealizma, ranog Linča ili Grinaveja. Utoliko je iznenađujuće što je Mana iskreno saopštila da su uticaji gorepomenutih na njen rad gotovo nikakvi, razbijajući tako iluziju svih nas koji neprestano težimo da upišemo nekakav uticaj na mladog umetnika. Dakle, na Manu isključivo utiče Mana!
Napuštena stratišta, kuće bez duša sa izvaljenim prozorskim oknima za Manu su “prozori u novi svet.” Tamo gde u prvom planu vidimo samo ostatke nekakve fasade i prozorski ram, u drugom planu kroz taj ram najčešće naziremo neverovatan i živ svet. Ponekad su kadrovi takvi da možemo videti beskonačan niz svetova, odnosno prozora u kojima se u potonjim planovima pojavljuje niz prozora u prozorima. Budući da se ovaj fenomen ponavlja, zaključujem da nije u pitanju slučajnost već namera.
Još jedan veoma definisan motiv u Maninom radu je njena pasija ka strojevima, betonima i armaturama, koje sagledava na posve specifičan humanizujući način, prikazujuči tako delove mašina, vozova, metalnih konstrukcija. U poređenju s tim, kada se osvrnemo na nekolicinu fotografija na kojima se nalaze ljudske figure, na prvi pogled možemo reći da je reč o socijalnoj fotografiji. Međutim, imam utisak kao da su ti ljudski objekti slučajno zalutali u Manin kadar, te su uvek negde na rubu fokusa, gotovo da izlaze iz njega. Ovo zapažanje me je navelo na zaključak da je nivo sagledavanja čoveka u odnosu na arhitekturu ili konstruktivne elemente građevina posredan. Mana se ljudima posvećuje kroz njihova grandiozna dela -mostove, železnice, građevine. Sasvim je izvesno da će se onaj kvalitet koji se pojavljuje u Maninom radu sa teksturama, ritmovima, materijalima u jednom trenutku manifestovati i u portretima u kojima ćemo podjednako moći da uživamo kao u simetrijama, nežnim zgarištima, krtim zidovima ruševina obasjanim čudesnom filmskom rasvetom.

 

Jelena Gorički
multimedijalna umetnica

 

biografija
Tamara Jovanović je rođena u Vršcu 1992. Osnovnu školu i gimnaziju završila u je u Vršcu. 2011. upisuje školu za filmsku režiju u Beogradu. Fotografijom ozbiljno počinje da se bavi od 2014. godine. Pored fotografije bavi se i pisanjem. Do sada je objavila jedan roman-”Beli golub” 2007, godine. Živi i radi u Vršcu.

 

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar