Kulturni Centar Vršac

Festival evropskog filma

Objavljeno u: Filmske projekcije
Četvrtak, 26 Septembar 2019 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 26 Septembar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

 

Zahvaljujući saradnji Kulturnog centra Vršac i EU Info centra Beograd, prva stanica jesenje turneje VIII Festivala evropskog filma biće baš Vršac.


U okviru putujućeg Festivala evropskog filma, od 26. septembra do 3. oktobra, u sali bioskopa Kulturnog centra biće prikazano šest filmova evropske kinematografije.
Festival otvara portugalsko-francuska komedja „Dijamantino“ o najvećoj svetskoj fudbalskoj zvezdi koja osramoćena završava karijeru jer gubi osećaj za loptu. Projekcije svih filmova su od 19 sati, a ulaz je besplatan.
Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju.
Više informacija o Festivalu evropskog filma pronađitena : www.europa.rs i www.euinfo.rs
Zvanični hashtag festivala je #EufilmFest.

 

PROGRAM

 

Četvrtak 26. septembar od 19h

 

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)
Zemlje: Portugal, France, Brazil

 

Sinopsis:Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim
modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.
Žanr: Drama, komedija

 

Petak 27. septembar od 19h

 

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)
Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

 

Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja
udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.
Žanr: Drama, komedija, Road Movie

 

Ponedeljak 30. septembar od 19h

 

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017) Zemlja: Francuska

 

Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.
Žanr: Drama

 

Utorak 1. oktobar od 19h

 

STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)
Zemlja: Holandija

 

Sinopsis: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja
se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.
Žanr: Dokumentarac

 

Sreda 2. oktobar od 19h

 

DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)
Zemlje: Danska, Švedska, Finska

 

Sinopsis: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.
Žanr: Dokumentarac

 

Četvrtak 3. oktobar od 19h

 

TIŠINA DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)
Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)
Zemlje: Španija, SAD

 

Sinopsis: Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.
Žanr: Dokumentarac

 

Vi ste ovde: Home Galerija Filmske projekcije Festival evropskog filma
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar