Kulturni Centar Vršac

Slajd13
Slajd17
Slajd20
Slide11
Slide12

Izložba fotografija "Anatomija prostora" Tamare Jovanović Mane u galeriji ALUZ u Zrenjaninu

Objavljeno u: Vesti iz kulture
Subota, 29 Februar 2020 20:00

U subotu, 29. februara 2020, sa početkom u 20 časova, u zrenjaninskoj galeriji ALUZ, biće otvorena izložba fotografija vršaćke umetnice Tamare Jovanović Mane.

 

U svojoj obimnoj produkciji, Tamara Jovanović - Mana otvara nekoliko tema koje uporno iznova obrađuje, a čiji je zajednički imenitelj PROSTOR.
Od prvobitne fascinacije napuštenim prostorom polusenki, potpunog mraka i oštrih svetnlosnih snopova, Mana se kreće ka njegovoj strukturalnoj suštini. Ispituje naslage boje, patinu, materijale, a u krupnim planovima su segmenti konstruktivnih elemenata te tako ove serije odišu piktoresknom atmosferom. Snažni koloriti se prvi put pojavljuju u susretu sa banatskom secesijom koju pronalazi u selima, što najbolje ilustruje serija fotografija pod radnim nazivom “Vatin”. Simetrično postavljene kompozicije u koje smešta fasade sa prozorima snažnog rustičnog kolorita, uvek su simetrično komponovane.
Uporedo vraća prvobitnoj opsesiji zgradama-zgarištima ideje socrealizma, koje joj omogućavaju da ispituje konstruktivnu simetriju prostora. Fotografije iz ove serije ukazuju na specifičan pristup kompoziciji. U njima uspeva da prenese snažan osećaj čvrstine materijala, betonskih greda i stubova, koje postavlja u potpuno geometrijski organizovane kompozicije. Ona u nekadašnjim fabrikama, šivaonicama, livnicama i kombinatima nalazi svu grandioznost velike ideje koju sada zatičemo napuštenu, tačnije osvojenu pa napuštenu.
Arhitektonske konstrukcije koje nam Mana donosi u kontrasnom obliku, gotovo da čujemo kako još uvek odzvanjaju od entuzijastičnog pokliča njenih graditelja. Kroz ovu seriju ne bavi estetikom ruine samo na likovnom nivou, već zadire duboko i onomijski analizira kontekste: društvene, istorijske, ekonomske, kolektivno psihološke i na kraju personalne a koji dovode do napuštanja ideje socrealizma, kao i same njegove predstavničke arhitekture. Ono što se dogodilo na jednom širem području istočne Evrope, Mana pronalazi u svojoj neposrednoj okolini, ali isto tako odlazi i stotinama kilometara dalje, van granica Srbije, i zatiče istovetne svedoke iste ideje u ogromnom rudarskom kompleksu oko Anine (RO), ili pak u novobeogradskim blokovima.
Mana, dakle, ove prostore dekonsturiše dvoslojno, kao arhitekturu i kao čovekovo delanje u njemu samom. Njena dekonstrukcija bi se mogla raščlaniti na komponovanje prostora, koje Mana iskazuje u svoj njegovoj lepoti i grandioznosti, na sekundarno-obitavanje čoveka u prostoru i ideju napuštanja. Ona postavlja pitanje šta je dovelo do tog neobično neestetskog stila gradnje lišenog kitnjastog, oblog, mekog, humanog i u strukturalnom smislu svedenog na armaturu i beton.

Vi ste ovde: Home Izložba fotografija "Anatomija prostora" Tamare Jovanović Mane u galeriji ALUZ u Zrenjaninu
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar