Kulturni Centar Vršac

Slajd10
Slajd13
Slide11
Slide12

Omaž Goranu Paskaljeviću/ projekcija filma „Varljivo leto `68“

Objavljeno u: Filmske projekcije
Četvrtak, 10 Decembar 2020 15:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 10 Decembar 2020
  • Vreme: 15:00
  • Mesto: Sala bioskopa KC

Kulturni centar Vršac, u četvrtak 10. decembra u 15h, u sali bioskopa daje Omaž Goranu Paskaljeviću uz projekciju filma „Varljivo leto `68“.

Ulaz je slobodan.

Napomena: U prostoru ne može boraviti više od petoro posetilaca, nošenje maske i poštovanje propisane mere fizičke distance je obavezno.

 

gpaskaljevic


Goran Paskaljević (Beograd, 22. april 1947. — Pariz, 25. septembar 2020.) bio je srpski filmski reditelj, scenarista i producent. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu za film i televiziju (FAMU) Akademije scenskih umetnosti (češ. Akademie múzických umění) u Pragu. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film — „Čuvar plaže u zimskom periodu“, snimio je 1976. Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. U Beču je tokom aprila 2016. održana retrospektiva njegovih filmova. Preminuo je 25. septembra 2020. godine u Parizu. Posle kremiranja u Parizu na groblju Per Lašez njegovi posmrtni ostaci su 10. oktobra peneti u Beograd na Novo groblje.

 

leto 68 2


Sinopsis:
U leto 1968. godine maturant Petar, stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma. (1984)
Potreba da konačno nađe "ženu svog života" dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, uštogljenog čoveka, dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina može vaspitavati samo "čvrstom rukom" i koji pati zbog svog buržoaskog porekla (otac mu je pre rata bio geometar i školovao se u Pragu). Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih zbivanja, biva prekinuta.
Uloge: Danilo Bata Stojković, Slavko Štimac, Mija Aleksić, Mira Banjac, Ivana Mihić...

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Omaž Goranu Paskaljeviću/ projekcija filma „Varljivo leto `68“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar