Kulturni Centar Vršac

Slajd10
Slajd13
Slide11
Slide12

Omaž bardu svetske glume Maksu Fon Sidou/projekcija filma „Sedmi pečat“

Objavljeno u: Filmske projekcije
Četvrtak, 24 Decembar 2020 15:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 24 Decembar 2020
  • Vreme: 15:00
  • Mesto: Sala bioskopa KC

Kulturni centar Vršac, u četvrtak 24. decembra , priređuje omaž bardu svetske glume Maksu Fon Sidou. Projekcija filma „Sedmi pečat“ počinje u 15h, u sali bioskopa, a ulaz je slobodan.

 

Maks Karl Adolf fon Sidou (10. april 1929 — 8. mart 2020) bio je švedski glumac, koji je karijeru započeo 1949. godine i glumio u preko 130 filmova i televizijskih serija. Slavu je stekao sarađujući sa švedskim rediteljem IngmaromBergmanom, sa kojim je snimio 11 filmova. Prvi u nizu je bilo ostvarenje „Sedmi pečat“ u kojem je tumačio lik viteza Antonijusa Bloka, koji pokušava da nadmudri Smrt tako što će ga pobediti u partiji šaha. Jedna od najprepoznatljivih bila je i uloga sveštenika u hororu „Isterivač đavola“. Dobitnik je velikog broja nagrada. Nominovan je za dva Zlatna globusa, za Oskar za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu Pele osvajač iz 1987. godine i za Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Jako glasno i neverovatno blizu iz 2011. godine.

 

seventh seal

 

Film „Sedmi pečat“ je remek-delo je slavnog švedskog reditelja Ingmara Bergmana, delo kojim je stekao svetsku slavu i ugled. Zasnovan na biblijskom motivu Apokalipse, film predstavlja jedan od najoriginalnijih pokušaja da se filmski ispriča legenda o čovekovom traženju besmrtnosti i progovori o čovekovom strahu od smrti. Impresivne kontrastne fotografije, kadrovi koji podsećaju na srednjovekovno slikarstvo te pomno odabrane fizionomije koje dočaravaju siromašne švedske seljake, čine „Sedmi pečat“ umetničkim ostvarenjem visoke vrednosti. Ingmar Bergman ovim je filmom osvojio specijalnu nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu.

 

Sinopsis:

Sredinom 12. veka, vitez Antonius Blok (Maks fon Sidov) i njegov štitonoša su se vratili u Švedsku nakon desetogodišnjeg krstaškog pohoda. Zemljom hara kuga, a Antonius brzo otkriva da je Smrt (Bengt Ekerot) došla i po njega. Kako bi dobio na vremenu, i uspeo da se vrati kući, izaziva Smrt na višednevnu partiju šaha. Usput igrajući šah, putuje zemljom i pokušava da dokuči postojanje Boga i smisao svog života. Vera mu je potresena, a dodatno je potkopavaju događaji iz okoline i cinični štitonoša.
Putem nailaze na razne likove i pojave srednjovekovnog života: flagelante, spaljivanje veštice, ljudsku okrutnost i ljubavne jade; vrlo je naglašena kritika sveštenstva koje se služi strahom da bi kontrolisalo narod. Antonius sve više sumnja u postojanje Boga i boji se ništavila koje možda sledi nakon smrti. Očaju viteza i ogorčenosti štitonoše, suprotstavljena je sreća i duhovnost bračnog para putujućih zabavljača. Pri završetku šahovske partije, Antonius nadmudruje Smrt i omogućuje spas mladom paru. Dok su vitez i ostatak družine uvučeni u ples smrti, njih dvoje nastavljaju svoje putovanje.

Medije

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Omaž bardu svetske glume Maksu Fon Sidou/projekcija filma „Sedmi pečat“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar