Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Marli (Marley)

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 15 April 2013 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 15 April 2013
  • Vreme: 19 časova
  • Mesto: Bioskop

Dokumentarac Oskarovca Kevina Mekdonalda Marli predstavlja novi uvid u neobičnan i tajanstven život muzičkog velikana Roberta Nesta Marlija koga svi znamo kao Bob Marlija.

Ovim impresivnim dokumentarcem reditelj gradi spomenik čuvenom muzičaru, koristeći do sada neobjavljene arhivske snimke sa njegovih koncertnih nastupa, intervjue sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice. Posebno mesto u filmu zauzima i pokušaj atentata na Marlija kao i njegovi poslednji dani u bolnici. Bobu Marliju, sinu britanskog oficira i Jamajčanke, muzika je bila način da pobegne iz bede, a danas je on za milione ljudi širom sveta mit, simbol mira, ljubavi i revolucije duha i njenog krika protiv zla i nepravde.

o reditelju
Kevin Mekdonald (rođen u Glazgovu 1967) nakon serije autobiografskih i biografskih dokumentaraca uradio je film Jedan septembarski dan (1999) o ubistvu izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. Dugačak intervju koji je Mekdonald pod neverovatnim okolnostima uspeo da uradi sa jednim od terorista Džamalom al Gašijem, bio je između ostalog razlog da ovaj film bude nagrađen Oskarom za najbolji dokumentarac. Za ostvarenje Dodir praznine Mekdonald je dobio nagradu za najbolji film od Britanske filmske akademije. Za ulogu u čuvenom Mekdonaldovom filmu Poslednji kralj Škotske Forest Vitaker je dobio Oskara za najboljeg glumca.

festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2012.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2012.
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 2012.

reč kritike
“Marli se u ovom filmu prikazuje kao strastveni, iako ne uvek izričito, promoter mira, i kao neko ko nije želeo da se u javnosti dovodi u vezu sa bilo kojim političarem”
Piter Bredšo, Gardijan

Medije

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Marli (Marley)
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar