Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Hana Arent (Hannah Arendt)

Objavljeno u: Filmske projekcije
Utorak, 16 April 2013 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 16 April 2013
  • Vreme: 19 časova
  • Mesto: Bioskop

U svom najnovijem ostvarenju nemačka rediteljka Margaret fon Trota bavi se odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka.

Radnja filma smeštena je u razdoblje između 1960. i 1964. godine i opisuje Hanin put u Jerusalim, slavno suđenje oficiru i nacističkom zločincu Ajhmanu, kao i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin Njujorker. Očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, američka književnica nemačko-jevrejskog porekla je iznenađena ravnodušnošću kojom Ajhman odiše, pa tako kreira svoju čuvenu tezu o “banalnosti zla” i piše članak koji u javnosti  izaziva pravi skandal. Naslovnu ulogu tumači Fasbinderova diva Barbara Sukova.

o rediteljki:
Martagaret fon Trota umetničku karijeru započinje daleke 1968. u vreme studentskih nemira i Crvenih brigada, najpre kao glumica, scenaristkinja i producentkinja na televiziji, a potom i kao rediteljka. Burnih sedamdesetih godina uspešno glumi u nizu značajnih ostvarenja tadašnjeg novog nemačkog talasa, naročito u filmovima Rajnera Vernera Fasbindera (Bogovi kuge, Američki vojnik Opomena svetoj kurvi) kao i kod Folkera Šlendorfa (za koga se udala i sa kojim je, pored glume, sarađivala na brojnim scenarijima). Režiju prvog filma (Izgubljena čast Katarine Blum, 1975) uradila je u saradnji sa Šlendorfom, a prema noveli Hajnriha Bela. Njeno prvo samostalno rediteljsko ostvarenje je film Drugo buđenje Kriste Klage 1978. da bi već sa svojim drugim filmom Nemačke sestre započela svoju dugu i blistavu karijeru osvojivši Zlatnog lava u Veneciji 1981. godine.

festivali i nagrade
Svetska premijera, Međunarodni filmski festival u Torontu, septembar 2012.

kritika
“(Rediteljka u filmu) takođe naglašava činjenicu da neki od najbesomučnijih napada na nju (Hanu Arent) nisu zanovani na stvarnim zapisima nego od ljudi koji nikada nisu čitali njene članke u Njujorkeru, već su samo čuli izveštaje iz medija“
Den Fejnru, Skrin Dejli

Medije

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Hana Arent (Hannah Arendt)
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar