Kulturni Centar Vršac

Beldocs 2013 - Glas iz Beograda

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 28 Oktobar 2013 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 28 Oktobar 2013
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: bioskop KC

Reviju - izbor filmova sa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS započinjemo projekcijom filma “Glas iz Beograda” koji je prikazivan u kategoriji srpskog takmičarskog porgrama.


U pitanju je In memoriam profesoru Ljubiši Rajiću, angažovanom i studentima uvek bliskom profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu.
Sinopsis:
Da li ste znali da smo 2004. godine u Srbiji imali najbolju Katedru za skandinavistiku na svetu? Nakon decenije razaranja i kulturnih sankcija, naša Skandinavistika dobila je od Švedskog instituta ovo priznanje u konkurenciji od 250 svetskih institucija.
Prvak sveta u ovoj disiciplini je, malo je poznato, bio profesor dr Ljubiša Rajić, osnivač ove katedre na beogradskom Filološkom fakultetu, neformalni ambasador Srbije u skandinavskim zemljama.
Iza sebe je ostavio veliki broj akademskih radova i nezaboravne lekcije o etici, po kojima je, kao nepotkupljivi učesnik naših dramatičnih društvenih dešavanja poslednjih dve decenije, bio poznat u javnosti.
U ovom filmu saznajemo: Šta je iznenadilo ambasadora Norveške kad je stigao u Beograd? Koja je životna epizoda obeležila profesora Ranka Bugarskog i Ljubišu Rajića? Kako to da je profesor Rajić bio član Norveške akademije, a na beogradskom Univerzitetu nije dobio uobičajenu dozvolu za nastavak rada nakon penzije? Šta je Rajić pisao za norveški nevnik Dagbladet tokom dva i po meseca NATO bombardovanja? Koga smo izgubili odlaskom Ljubiše Rajića?
U ovom dokumentarcu govore sedam sagovornika, slušamo odlomke Rajićevih intervjua iz obimne arhive Radija i Televizije Beograd tokom poslednje decenije, a o vremenu u kome se bespoštedno angažovao, podsećaju nas fotografije Goranke Matić.

Reditelj: Valentina Delić
Scenario: Valentina Delić
Direktor Fotografije: Petar Vujanić, Života Neimarević
Montaža: Ksenija Savićević
Produkcija: RTS

Medije

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Beldocs 2013 - Glas iz Beograda
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar