Kulturni Centar Vršac

Slajd13
Slajd17
Slajd20
Slide11
Slide12

Okrugli sto: „Uticaj folklornih festivala na razvoj manifestacionog turizma“

Objavljeno u: Vesti iz kulture
Utorak, 17 Decembar 2013 12:41

U prostorijama Kulturnog centra Vršac Vršac, u ponedeljak 16.12.2013. održan je okrugli sto na temu: „Uticaj folklornih festivala na razvoj manifestacionog turizma“.


Okrugli sto je uvodnim govorom otvorila Tatjana Vukelić, jedan od organizatora Međunarodnog festivala folklora Vršački Venac i moderator skupa. Prisutnima su se zatim obratili Zoran Đekić direktor festivala, Mirko Dobrosavljević član Opštinskog veća za kulturu, Marija Kulić član Opštinskog veća za turizam i Milanka Cvetković predsednica grupacije za manifestacije u Privrednoj komori Srbije i predsednik udruženja Turizam i manifestacije Srbije. Učesnici okruglog stola su svako sa svog aspekta ocenili važnost folklornih festivala i istakli prednosti i mane prilikom same organizacije.
„Veliko mi je zadovoljstvo što sam, na poziv KC Vršac, imala priliku da, u svojstvu predavača, uzmem učešće na okruglom stolu sa temom. „Uticaj folklornih festivala na razvoj manifestacionog turizma“ i da svojim izlaganjem i dosadašnjim iskustvom iz oblasti manifestacionog turizma Srbije doprinesem radu ovog skupa, rekla je Cvetkovićeva. Smatram da je Folklorni festival Vršački venac manifestacija sa velikim potencijalom i da se pozicionirala među vodeće manifestacije Srbije. Potvrda tome je i nominacija ove manifestacije na ovogodišnjim VI Susretima organizatora manifestacija (jednodnevni stručni skup iz oblasti manifestacionog turizma) održanim početkom februara u Beogradu, u prostorijama Privredne Komore Srbije. Ovo je skup koji se održava jednom godišnje još od 2006.godine i na njemu se tradicionalno dodeljuje nagrada „Turistička slagalica” – najzaslužnijima u oblasti manifestacionog turizma Srbije. Ono što treba pomenuti i što karakteriše organizaciju folklornog festivala Vršački venac je svakako dobra organizacija i aktivnosti usmerene kroz program manifestacije ka očuvanju tradicije i nematerijalnog kulturnog nasleđa koje je od velike važnosti za svaku zemlju. Dobrom organizacijom, atraktivnim programskim sadržajem, elementima originalnosti koji je neophodno potreban svakoj manifestaciji, postiže se zadovoljstvo posetilaca kojih je iz godine u godinu sve više i zahvaljujući tome ostvaruje se i zavidan turistički efekat što za jedno mesto ili regiju ima i veliki društveno-ekonomski značaj“ .
Nakon izlaganja otvorena je diskusija gde su svi zainteresovani mogli da se obrate govornicima, učesnicima okruglog stola u cilju razmene mišljenja i iskustva. Ono što je bilo očigledno jeste nažalost, slab odaziv značajnog broja kulturno umetničkih društava koji se finansiraju iz Opštinskog budžeta.
T.V.

Vi ste ovde: Home Okrugli sto: „Uticaj folklornih festivala na razvoj manifestacionog turizma“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar