Kulturni Centar Vršac

Slajd03
Slajd13
Slajd30
Slide11
Slide12

Slobodna zona/The Lunchbox

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 12 Maj 2014 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 12 Maj 2014
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: bioskop KC

Prvi film u okviru Slobodne zone koji vršačka publika može da pogleda je „Launchbox“, ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film indijskog reditelja Riteša Batre

ostvarenje je u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

SINOPSIS
Domaćica Ila, pripadnica srednje klase, iznova pokušava da začini svoj brak, ovog puta putem kuhinje. Ona ne zna da je posebni ručak koji je pripremila greškom došao u ruke nesrećnog činovnika Saajana, usamljenog čoveka koji je pred penzijom. Zaintrigirana nedostatkom reakcije svog supruga, Ila sledećeg dana stavlja malu poruku u kutiju za ručak, u nadi da će saznati šta se desilo. Ovo pokreće razmenu niza poruka u kutiji za ručak između Saajana i Ile, a uteha od anonimnog komuniciranja sa strancem uskoro prerasta u neočekivano prijateljstvo.

O REDITELJU
Riteš Batra je rođen i odrastao u Mumbaiju, a sada živi na relaciji Mumbai -Njujork. Kratki filmovi Riteša Batre su prikazani na mnogim međunarodnim filmskim festivalima i u umetničkim galerijama. Njegov kratki film na arapskom jeziku, Običan kafe, Kairo (Café Regular, Cairo), prikazan je na preko 40 filmskih festivala i osvojio je 12 nagrada, uključujući FIPRESCI, nagradu međunarodnih filmskih kritičara u Oberhausenu, kao i Specijalnu plaketu žirija na festivalima Tribeka i Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu. Njegov scenario za dugometražni film Ramova priča (The Story of Ram) je bio deo laboratorije scenarista i režisera na festivalu Sandens 2009. godine. The Lunchbox je prvi dugometražni film Riteša Batre. Svoju svetsku premijeru doživeo je u okviru programa Nedelja kritike na filmskom festivalu u Kanu 2013.

FESTIVALI I NAGRADE
Gran pri Međunarodne nedelje kritike – Međunarodni filmski festival u Kanu, 2013.
Nagrada publike, Filmski festival u Amsterdamu – World cinema, 2013.
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2013.

REČ KRITIKE
„Jedan od najboljih filmova proizvedenih u Indiji u poslednje vreme.“ Karan Anshuman, Mumbai miror

Medije

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Slobodna zona/The Lunchbox
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar