Kulturni Centar Vršac

Slajd13
Slajd17
Slajd20
Slide11
Slide12

Promocija knjige „Dominantna i neželjena elita“ Latinke Perović

Petak, 17 Juni 2016 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 17 Juni 2016
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

Centar za banatske studije i Nova Itaka, u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac, predstavljaju knjigu Latinke Perović „Dominantna i neželjena elita“.

Promocija će biti održana u petak, 17. juna, od 19 časova, u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac, a na njoj će govoriti autorka Latinka Perović, istoričarka, dr Olga Manojlović Pintar, istoričarka i Rade Radovanović, novinar „Danas“’a.

o knjizi:
Nova knjiga Latinke Perović „Dominantna i neželjena elita” počinje Dobricom Ćosićem a završava se Radomirom Konstatinovićem. U beleškama o intelektualnoj i političkoj eliti u Srbiji u 20. i 21. veku autorka predstavlja 13 portreta ključnih ličnosti koje su na različite načine obeležile epohu komunizma i zakasnele demokratske tranzicije. Rascep među ličnostima okupljenim u knjizi je izraz nikada rešene dileme kuda će Srbija krenuti, ističu recenzenti.
Dominantni i neželjeni. Trinaest ličnosti, kroz čije portrete istoričarka Latinka Perović objašnjava kako su uticali na naše vreme, slika su dva lica srpskog društva, dominantnog i njegove alternative, koja u vrlo retkim istorijskim trenucima izađe na glavnu scenu, ali odatle je još brže sklone i učine sve da bude zaboravljena, navodi istoričarka i recenzentkinja knjige Dubravka Stojanović.

o autorki:
Latinka Perović, jedno od najuglednijih imena srpske istorije i međunarodne naučne scene, vremenom, simbolički prozvana „Majkom druge Srbije”.
Rođena u Kragujevcu, 1933., a već u 27. godini postaje predsednica Antifašističkog fronta žena Jugoslavije (AFŽ – od 1968. do 1972. godine). Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji toga vremena, koja je svoju poziciju izgradila isključivo posvećenim radom, ličnim vrlinama i sposobnostima. Josip Broz Tito je 1972. godine smenjuje sa pozicije sekretara KP Jugoslavije, nakon čega se nikada nije vratila u politiku. Posvetila se struci, istorijskim istraživanjima, i postala poznata kao prominentna stručnjakinja za srpsku istoriju XIX veka, kao i srpsku savremenu istoriju. Smatra se osnivačicom modernog liberalizma u Srbiji. Od 1993. godine Latinka Perović radi kao glavna i odgovorna urednica magazina "Tokovi istorije".

Vi ste ovde: Home Tribine, predavanja, promocije Promocija knjige „Dominantna i neželjena elita“ Latinke Perović
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar