Projekcija filma "Dan oslobođenja" - Slobodna zona 2018

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 14 Maj 2018 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 14 Maj 2018
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Bioskop KC-a

U ponedeljak, 14. maja, sa početkom u 19 časova, u bioskopu KC-a,  biće otvoren festival Slobodna zona-Turneja 2018. filmom "Dan oslobođenja".

Dan oslobođenja (dok.)

Reditelj: Morten Traavik, Uģis Olte
Zemlja: Latvia, Norveška, Slovenija
Godina: 2016
Trajanje: 100’
Jezik: engleski
Uloge: Milan Fras, Janez Gabrič, Luka Jamnik, Rok Lopatič, Ivan Novak, Mina Špiler

Produkcija: VFS FILMS, Traavik.Info
Distribucija: Five Stars Film Distribution
Website: www.liberationday.film
_____________________________

Međunarodna selekcija
Svečano otvaranje

Sinopsis
Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend Lajbah iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su živa…uz zvuk muzike.

O rediteljima
Morten Travik je norveški reditelj i umetnik koji radi širom sveta na širokom spektru umetničkih žanrova. Budući da je školovan za pozorišnog reditelja u Rusiji i Švedskoj, doživljaj sveta kao pozorišne scene i identiteta kao pozorišne uloge nikada u potpunosti ne izostaju iz njegovih radova, kao i karakteristično zabašurena linija razgraničenja između umetnosti, aktivizma i socijalnih pitanja.
Ugis Olte je litvanski reditelj/scenarista koji voli da u suočavanje sa ozbiljnim temama unosi elemente igre. Sa osećajem muzičara i uverenjem da snovi, mitovi i bajke mogu biti korisna oruđa za pripovedanje bilo koje aktuelne priče, stvorio je veliki broj originalnih TV formata, muzičkih videa, reklama, kao i tri kratkometražna fikcijska filma (Crvena mrlja, KK2678 i Kralj divljih stvari). Njegovo pregalaštvo u oblasti dokumentarnog filma proizvelo je tri filma – Zaglavljen u Stikinu, Dupli vanzemaljci i Dan oslobođenja.

Festivali i nagrade
IDFA filmski festival Amsterdam, 2016
Ljubljana internacionalni festival dokumentarnog filma, 2017
DocAviv internacionalni filmski festival, 2017
Geteborg Film Festival, 2017
Skoplje Film Festival, 2017

Medije

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Projekcija filma "Dan oslobođenja" - Slobodna zona 2018
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar