Dani italijanske kulture

Objavljeno u: Vesti iz kulture
Ponedeljak, 06 Avgust 2018 10:19

U okviru manifestacije „Vršačko kulturno leto“ Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Kulturni centar u Vršcu predstavljaju Dane italijanske kulture koji se održavaju od 6. do 10. avgusta.

Posetioci će imati priliku da vide izložbu „Živeo Kavandoli“ i reviju savremenog italijanskog filma.

 

Izložba „Živeo Kavandoli“, koja se organizuje u saradnji sa udruženjem KomunikArt i Muzejom industrije i rada iz Breše – MUSIL, predstavlja omaž velikom strip autoru Osvaldu Kavandoliju (1920 – 2007), italijanskom animatoru, reditelju i karikaturisti, poznatom pre svega po tome što je stvorio i animirao lik iz crtane serija La Linea. Kavandoli je stvorio La Linea 1969. u reklamne svrhe za italijanskog proizvođača bele tehnike, ali se ubrzo potom strip preselio na male ekrane i postao poznat širom sveta. Ova animirana serija koja je „prošetala“ u više od 250 epizoda, obeležila je detinjstvo mnogih generacija. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji i u neprestanoj je komunikaciji sa svojim autorom. Reč je o proizvodu ekstremne grafičke sinteze. Priče koje nam interpretira predstavljaju tragikomične situacije svakodnevice prosečnog čoveka. Kavandolijeva ruka se s vremena na vreme pojavljuje u kadru kako bi bila u interakciji sa svojim likom, stvarajući prepreke ili rešavajući za njega određene situacije sa samo nekoliko poteza olovke. La Linea je dakle neodvojiva od svog autora koji je obeležio italijansku istoriju grafike i dizajna, masovnih komunikacija kao i italijansku kolektivnu svest. Na izložbi „Živeo Kavandoli“ učestvuju međunarodni umetnici, karikaturisti i animatori koji su svojim delima reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija. Izložba će moći da se pogleda od 6. do 10. avgusta u vremenu od 10 do 12 časova i od 19 do 22 časa, u galriji Doma vojske.

 

Revija savremenog italijanskog filma se održava od 6. do 10. avgusta u letnjoj bašti Doma Vojske. Biće prikazano pet filmova u originalnoj verziji na italijanskom jeziku sa titlovima na srpskom. Projekcije počinju u 20h.

 

Program revije italijanskog filma:

 

Ponedeljak, 6. avgust, 20.00h

Opušteno (2011), režija: Frančesko Bruni

 

Utorak, 7. avgust, 20.00h

Idealni grad (2012), režija: Luiđi Lo Kašo

 

Sreda, 8. avgust, 20.00h

Dečko od zlata (2014), režija: Pupi Avati

 

Četvrtak, 9. avgust, 20.00h

(Ćerkin) prvi put (2015), režija: Rikardo Rosi

 

Petak, 10. avgust, 20.00h

Niko me neće pronaći (2016), režija: Eđidio Eroniko

Vi ste ovde: Home Dani italijanske kulture
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar