Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba „Poland: First to Fight - Borba i patnja. Poljski građani tokom Drugog svetskog rata“

Objavljeno u: Izložbe
Utorak, 12 Novembar 2019 12:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 12 Novembar 2019
  • Vreme: 12:00
  • Mesto: Dom vojske

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, u utorak 12. novembra u 12h, u galeriji Doma vojske, organizuje izložbu

„Poland: First to Fight - Borba i patnja.Poljski građani tokom Drugog svetskog rata”.

Izložbu će otvoriti Otpravnik poslova Republike Poljske u Republici Srbiji Andžej Kinđuk, a moći će da se pogleda do 26. novembra 2019. godine.

 

Izložba je nastala kao zajednički projekat Muzeja Drugog svetskog rata i Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske.

 Od 1. septembra 2019. bila je predstavljena na šest kontinenata, između ostalog u Vašingtonu, Braziliji, Meksiko Sitiju, Edinburgu, Beču, Beogradu, Džakarti i Kanberi.

Izložba predstavlja poljska iskustva tokom Drugog svetskog rata, s posebnim osvrtom na ratne tragedije i napore poljske vojske da povrate nezavisnost svoje domovine.

Cilj izložbe je podizanje svesti o ratnom iskustvu građana Poljske i njihovoj borbi protiv nadmoćnih agresorskih snaga, a kasnije i okupatora.

 

Ove godine obeležavamo 80. godišnjicu početka Drugog svetskog rata. Poljska je bila prva zemlja koja je pružila otpor zločinačkom nemačkom nacističkom i sovjetskom totalitarnom napadu pre 80 godina. Bolne posledice te katastrofe osećaju se do danas. Sećanje na tragediju ujedinjuje generacije i odražava poštovanje prema žrtvi naših predaka i uči naredne generacije o istoriji rata i zlu totalitarizma.

Vi ste ovde: Home Izdanja Izložbe Izložba „Poland: First to Fight - Borba i patnja. Poljski građani tokom Drugog svetskog rata“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar