Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba “Arhitektura u Salcburgu”

Objavljeno u: Izložbe
Ponedeljak, 10 Avgust 2020 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 10 Avgust 2020
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Dom vojske

Od ponedeljka, 10.8.2020, u prostoru Doma vojske, mo\ete pogledati izložbu “Arhitektura u Salcburgu”, koja je upriličena u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda.Izložba je otvorena za javnost u skladu sa merama prevencije od korona virusa.

O IZLOŽBI

Izložba “Arhitektura u Salcburgu” vodi nas kroz istoriju nastanka autentičnih arhitektonskih celina u gradu koji već vekovima ispisuje značajne stranice kulturne istorije Austrije, Evrope i sveta. Sve do prvih godina 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji. Investitori u arhitekturu u glavnom gradu, ali i u ovoj crkvenoj državi u celini vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim. Oni su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad. Za dalji razvoj arhitekture bio je presudan sve veći značaj rekreativnog i kulturnog turizma. Primer u tom smislu je Bad Gaštajn, banja koja je izgrađena oko spektakularnog vodopada. Kritika negativnih rezultata rekonstrukcije nakon Drugog svetskog rata, 1970-tih godina je dovela do oštrih kontroverzi u Salcburgu. Putem „reforme arhitekture“ iz 1983. godine, uspešno je sproveden projekat koji je širom Evrope privukao pažnju, a čiji ishod je rezultirao građevinskim objektima koji su privukli međunarodnu pažnju. Na 17 panela nalaze se primeri najznačajnijih arhitektonskih rešenja u Salcburgu i okolini, kao i tekstovi iz kojih saznajemo detalje o idejnoj pozadini i istorijskom kontekstu u kome su nastajala.

Jelena Glišić
Austrijski kulturni forum

Vi ste ovde: Home Izdanja Izložbe Izložba “Arhitektura u Salcburgu”
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar