Kulturni Centar Vršac

Izložba: ČEŠKE KUĆE

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 20 Septembar 2017 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 20 Septembar 2017
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Velika galerija

Ambasada Republike Češke u Beogradu u saradnji sa udruženjem „Češka beseda“ iz Vršca, u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, u sredu 20. septembra, u 18h, predstavlja izložbu „Češke kuće“.

Koncentrisana na porodične kuće, vrhunac savremene češke arhitekture, izložba predstavlja 33 izuzetna dizajna osmišljena od strane 33 arhitektonska studija, koja pružaju uvid u savremenu češku arhitekturu i urbanizam. Izložba prikazuje široki spektar rešenja vođenih individualnim potrebama stanovanja kako u velikim tako i u malim domovima; nove projekte i rekonstrukcije; kuće na selu, u gustim urbanim centrima i u predgrađu; izrađene od betona, drveta, cigle ili čelika; u modernom, apstraktnom ili tradicionalnom stilu; nametljive, suptilne ili introvertne, izložba prikazuje kontinuitet poboljšanja kvaliteta češke arhitekture od pada komunizma 1989. godine, prikazujući razvoj događaja u arhitekturi u kontekstu značajnih političkih i društvenih promena.
Kustosi izložbe su prof. inž. arh. Jan Stempel, inž. arh. Jan Jakub Tesarž, inž. arh. Ondžej Beneš.
Autori projekta Czech Houses su posvećeni individualnom stanovanju u svojoj praksi kao arhitekte, i kroz pedagoški rad na Arhitektonskom fakultetu Češkog tehničkog univerziteta u Pragu. Već nekoliko godina kroz svoje publikacije informišu i obrazuju stručnu i širu javnost. Njihova knjiga Czech Houses / České domy (Kant, 2014), koja je osnov za ovu putujuću izložbu, je dokaz da u Češkoj zahvaljujući izuzetnim arhitektama i mudrim klijentima niče niz kvalitetnih građevina. Ova izložba je do sada obišla mnoge gradove u svetu, kao što su Moskva, Budimpešta ili London.
Otvaranju izložbe u Vršcu prisustvovaće Petra Feikova, konzulka i Ivana Hlavsova, ambasadorka Česke Republike, a izložba će moći da se pogleda do 27. septembra u radno vreme galerije.

Vi ste ovde: Home Izdanja Izložbe Izložba: ČEŠKE KUĆE
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar