Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba "Talasi i maštarije Snežane Đorđević i Baneta Jelića

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 11 Mart 2020 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 11 Mart 2020
  • Vreme: 18 h
  • Mesto: Velika galerija KC-a

U sredu, 11.03.2020, u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac u 18 časova, biće otvorena izložba slika pod nazivom "Talasi i maštarije" dvoje autora, Snežane Đorđević i Baneta Jelića. 

Bane Jelić (Beograd, 11. jun 1967) srpski je rok muzičar, gitarista, slikar i pisac.
Pored muzike Bane je veliki ljubitelj književnosti, a deo svog vremena provodi i pišući. Objavljivao je radove u književnom zborniku “Arte stih” ( 3 i 4 ) u Beogradu 2015 i 2016. i u časopisu “Svetosavsko ognjište” ( 2016. i 2017, Johanezburg ). Za izdavačku kuću Logos objavljuje prvu knjigu u nadrealističkoj formi pod nazivom “Ognjeno ogledalo” 2017 godine. Održana je promocija knjige i na Prot Festu u Bijeljini 2019 god. Na sajmu knjiga na Logosovom štandu promovisao je i potpisivao knjige. Bavi se uspešno i slikarstvom. Prvu izložbu slika prikazao je u Pedagoškom muzeju 1 jula 2019 godine u Beogradu u trajanju od dva ipo meseca. Na Prot festu u Bijeljini u galeriji centra za kulturu učestvovao je na kolektivnoj izložbi. U kulturnom centru u Paraćinu 12 novembra bila je još jedna uspešna izložba a potom i u Batočini u kulturnom centru od 20 novembra do 5 decembra 2020 godine.

Osvrt Maje Živanović
Osluškujući vreme u kome živimo, sažimajući muziku, književnost i slikarstvo, u delima snažnog i jakog, često kontrastnog kolorita, svestrani beogradski umetnik Bane Jelić, uvodi nas u svetove, u kojima je sve moguće. Iako, mahom, naginje ka apstrakciji, asocijacije koje stvara njegova umetnost, mogu da budu - i realni prizori, ali i ono van pojavno. Gledajući ih, tražimo uporište u prirodi, jer u drugom planu često vidimo morski horizont, taj beskraj... sa dominantnom plavom bojom, ponekad i sa obrisima ptica, i to je samo jedan aspekt Banetovog slikarstva. Nasuprot tome, posmatračevu pažnju, u prvom planu, zaokupljuju peščane dine netipične flore, koja ima bogomoljkine ili pticolike oblike, viseći mostovi, vrtovi i nadrealne forme, koje bude niz aluzija. Deo najnovije postavke čine i neobični arhitektonski elementi, mirnijeg kolorita, koji podsećaju na mape ili arhaične građevine u kojima je stalo vreme. Sve radove karakteriše pastuoznost, nesvakidašnji pristup realnosti, i neizostavno - snažna energija, koju poseduje, i prenosi, Bane Jelić.
U Beogradu, jula 2019, Maja Živanović, novinar i likovni kritičar

Snežana Đorđević je član udruženja likovnih umetnika Ćuprije i član udruženja akvarelista Široka Staza Beograd. Izlagala na više kolektivnih izložbi u Srbiji. Učesnik redovnih međunarodnih i lokalnih kolonija .Prvu samostalnu izložbu imala u Mariboru, Slovenija 2015, drugu na Kipru u Larnaki 2016 i treću samostalnu Brusko portreta 2017 u Beogradu poznate Kiparske serije uz prisustvo poznatih glumaca iz istoimene serije. Učesnik izlozbe u Heraklionu na Kritu 2016. Učesnik žirirane izložbe 32. jesenjeg likovnog salona u Aleksincu 2014. Učesnik XIX međunarodne prolećne izložbe Široka Staza u Beogradu 2015. učesnik Mini Akta u Japanu, Kanadi i Srbiji 2016. Učesnik MIni akt Japan 2017, 2019. Godine 2018 sa svojim aktovima u akvarel tehnici imala kolektinu izložbu u Nikoziji na Kipru. 2019 prodajna izložba “Talasi i Maštarije” sa Banetom Jelicem u Pedagoškom muzeju. Omiljene tehnike ulje na platnu, akvarel, akril. Postoji lepota koja se moze naći u najjednostavnijim i malim stvarima, kaže ona koju inspirišu muzika, snovi, morski predeli i dnevni aspekti života koji je okružuju.
Autodidakt iz Ćuprije tokom godina razvila je svoju jedinstvenu i autentičnu tehniku kroz apstrakcije gde ekspresivnim potezima podešava svoju prirodnu sposobnost stvarajući dela sa akcentom kobinacije boja i gustim nanosom mešanja slojeva da bi uhvatila suštinu trenutka emocija i svetlosti na platnu. Osim abstraktnih slika, u poslednje vreme najveće zapažanje među njenim kolekcionarima imaju umetnička dela u akvarel tehnici sa prepoznatljivim ženskim telim, figurativna prezentacija ženskih tela koja dišu posebnom energijom, strašću i erotskim pozama.
Mnoga od njenih dela nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, Americi, Kipru, Grčkoj, Austriji, Sloveniji, Engleskoj, Belgiji, Australiji, Švedskoj, Crnoj Gori i Rusiji.
Živi i radi na relaciji Srbija - Kipar.

Vi ste ovde: Home Javne nabavke Izložbe Izložba "Talasi i maštarije Snežane Đorđević i Baneta Jelića
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar