Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

3D galerija Kulturnog centra Vršac – Izložba fotografija „Anatomija prostora“, Tamara Jovanović Mana

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 15 Maj 2020 10:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 15 Maj 2020
  • Vreme: 10:00
  • Mesto: 3D Galerija KC Vršac

Od danas izložbeni program Kulturnog centra Vršac možete pratiti i na platformi Kunstmatrix u okviru koje se nalazi 3D galerija.

U okviru virtualne galerije moći će da izlažu umetnici koji prođu selekciju saveta virtuelne galerije. Limit za izlaganje je 10 radova, čije fotografije moraju biti dostavljene na e-mail adresu Kulturnog centra Vršac Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , u visokoj rezoluciji, sa naznakom „za 3D galeriju“. Uz fotografije radova potrebno je dostaviti biografiju i prigodan tekst koji ide uz izložbu.

 

Prvi autor koga predstavljamo je Tamara Jovanović Mana, sa izložbom fotografija „Anatomija prostora“.Izložbu možete pogledati do 25. maja.


U svojoj obimnoj produkciji, Tamara Jovanović - Mana otvara nekoliko tema koje uporno iznova obrađuje, a čiji je zajednički imenitelj PROSTOR.
Od prvobitne fascinacije napuštenim prostorom polusenki, potpunog mraka i oštrih svetlosnih snopova, Mana se kreće ka njegovoj strukturalnoj suštini. Ispituje naslage boje, patinu, materijale, a u krupnim planovima su segmenti konstruktivnih elemenata te tako ove serije odišu piktoresknom atmosferom. Snažni koloriti se prvi put pojavljuju u susretu sa banatskom secesijom koju pronalazi u selima, što najbolje ilustruje serija fotografija pod radnim nazivom „Vatin”. Simetrično postavljene kompozicije u koje smešta fasade sa prozorima snažnog rustičnog kolorita, uvek su simetrično komponovane.
Uporedo vraća prvobitnoj opsesiji zgradama-zgarištima ideje socrealizma, koje joj omogućavaju da ispituje konstruktivnu simetriju prostora. Fotografije iz ove serije ukazuju na specifičan pristup kompoziciji. U njima uspeva da prenese snažan osećaj čvrstine materijala, betonskih greda i stubova, koje postavlja u potpuno geometrijski organizovane kompozicije. Ona u nekadašnjim fabrikama, šivaonicama, livnicama i kombinatima nalazi svu grandioznost velike ideje koju sada zatičemo napuštenu, tačnije osvojenu pa napuštenu.
Arhitektonske konstrukcije koje nam Mana donosi u kontrasnom obliku, gotovo da čujemo kako još uvek odzvanjaju od entuzijastičnog pokliča njenih graditelja. Kroz ovu seriju ne bavi estetikom ruine samo na likovnom nivou, već zadire duboko i onomijski analizira kontekste: društvene, istorijske, ekonomske, kolektivno psihološke i na kraju personalne a koji dovode do napuštanja ideje socrealizma, kao i same njegove predstavničke arhitekture. Ono što se dogodilo na jednom širem području istočne Evrope, Mana pronalazi u svojoj neposrednoj okolini, ali isto tako odlazi i stotinama kilometara dalje, van granica Srbije, i zatiče istovetne svedoke iste ideje u ogromnom rudarskom kompleksu oko Anine (RO), ili pak u novobeogradskim blokovima.
Mana, dakle, ove prostore dekonsturiše dvoslojno, kao arhitekturu i kao čovekovo delanje u njemu samom. Njena dekonstrukcija bi se mogla raščlaniti na komponovanje prostora, koje Mana iskazuje u svoj njegovoj lepoti i grandioznosti, na sekundarno-obitavanje čoveka u prostoru i ideju napuštanja. Ona postavlja pitanje šta je dovelo do tog neobično neestetskog stila gradnje lišenog kitnjastog, oblog, mekog, humanog i u strukturalnom smislu svedenog na armaturu i beton.


Izložbu možete pogledati na sledećem linku: Izložba fotografija „Anatomija prostora“, Tamara Jovanović Mana

 

Vi ste ovde: Home Javne nabavke Izložbe 3D galerija Kulturnog centra Vršac – Izložba fotografija „Anatomija prostora“, Tamara Jovanović Mana
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar