Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Onlajn galerija - Portret Sonje Knips Gustava Klimta

Objavljeno u: Izložbe
Utorak, 07 Juli 2020 07:19

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda i Kulturnog centra Vršac moći ćete da pratite "ONLAJN GALERIJU" kroz koju će vam biti predstavljena poznata dela i autori koji su deo kulturne baštine Austrije.

 U ovom izdanju austrijska galerija Belvedere predstavlja jedno od epohalnih dela iz svoje zbirke - Portret Sonje Knips Gustava Klimta. Iz više razloga ovaj portret predstavlja prekretnicu u njegovom radu. Period koji mu je prethodio - pet godina relativne neaktivnosti - umetnik je posvetio svom unutrašnjem razvoju, polako se udaljavao od svojih akademskih početaka i sve hrabrije približavao originalnom, revolucionarnom stilu. Portret Sonje Knips označio je jasan prekid s glamuroznim i implicitno dekadentnim svetom pozorišta, u kome je prvobitno stekao reputaciju. Značajan je i kao njegov ulazak u društveni sloj koji je podstakao uspon secesije i Bečkih radionica.

Kao privatno naručeno delo, slika je takođe najavila Klimtovo postupno povlačenje sa javne scene i njegove prethodne aktivnosti muraliste. To je bio prvi u dugom nizu portreta koji prikazuju dame iz društva koje je trebalo postati oslonac umetnikove kasnije reputacije i ekonomskog blagostanja. Dok je ranije njegov rad bio manje-više ravnomerno podeljen između muških i ženskih subjekata, on se u nastavku rada gotovo isključivo orijentisao na slikanje žena.

Medije

Vi ste ovde: Home Javne nabavke Izložbe Onlajn galerija - Portret Sonje Knips Gustava Klimta
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar