Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

3D izložba slika Marije Zdravković

Objavljeno u: Izložbe
Ponedeljak, 11 Januar 2021 00:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 11 Januar 2021
  • Vreme: 12:00
  • Mesto: 3D galerija KC-a

Kulturni centar Vršac, od ponedeljka 11. januara, u okviru svoje 3D galerije na platformi Kunstmatrix, predstavlja izložbu radova umetnice Marije Zdravković.


O izložbi:
Priroda je tema istraživanja u dosadašnjem stvaralaštvu Marije Zdravković, kroz koju umetnica započinje stvaranje jednog novog sveta satkanog od misli i ličnih doživljaja. Baveći se suštinom ova „dva sveta” i njihovim povezivanjem Marija Zdravković akcenat stavlja na unutrašnji, kojem daje posebnu misaonu dubinu i prostor kreiran bojom. Umetnica se kreće između ovih prostora na kontemplativnom planu sjedinjujući ih u neraskidivu celinu.
Marija Zdravković u najnovijem ciklusu slika nastavlja da se bavi floralnim motivom koji je vekovima tema slikarstva i inspiracija umetnika. Kroz epohe lepota cveća, njegova posebnost i simbolika vezani su za vreme i prolaznost. U slikama najnovijeg ciklusa primetna je promena pristupa u slikarskom izrazu. U prethodnom staralaštvu pred nama je realan, definisan i prepoznatljiv prikaz flore. Sada se taj pristup menja, umetnica cvet ovog puta razgrađuje, dekonstruiše, svodi formu i smiruje kolorit. Ponovo je on samo povod, impuls stvaralaštva Marije Zdravković koja klasičnim slikarskim postupkom gradi organičku sliku prepunu ritma, emocija, promisli. Bogatom paletom boja, nanosima na platno umetnica suptilno unosi u sliku vibraciju, pulsiranje, život. Upravo ovi elementi su veza sa akcionim slikarstvom koje je Marija vešto primenila i ugradila u svoje stvaralaštvo. Fotografija biljnog sveta služi kao predložak slici. Međutim suštinski momenat u nastajanju dela je trenutak u kojem se umetnica seća prizora koji je fotografija sačuvala. Upravo te emocije koje nastaju kao rezultat sećanja umetnica unosi u svoje slike. Isprepletanost prošlog i sadašnjeg trenutka u kome slika nastaje formira snažnu kompozicionu celinu u kojoj ritam, atmosfera, nežne forme, akcenti nedovršenosti daju intenzitet i dubinu slici.
Pozicioniranje stvaralaštva Marije Zdravković u odnosu na istorijski kontekst nije jednostavno. Motiv koji umetnica obrađuje smešta je u klasičan umetnički diskurs, što je u suprotnosti sa ličnim i autentičim doživljajima slikarstva u duhu vremena u kojem živi i stvara. Ta činjenica slici Marije Zdravković daje posebnost, aktuelnost i originalnost. Umetnička imena kao što su Ansel Kifer, Svaj Tvombli, Džordžija O'Kif, Paul Kle mogu stvaralaštvu Marije Zdravković dati relevantan umetnički kontekst, a ukazuju i na njen afinitet prema umetnosti ovih stvaralaca. Bitno je istaći da umetnica uspešno u svoje stvaralaštvo ugrađuje kompleksnost sopstvene ličnosti i duše i da kroz izabrani motiv cveta predstavlja ličnu viziju i doživljaj sveta u kojem živi.
Na posmatrača slikarstvo Marije Zdravković snažno utiče, ne ostavlja ga ravnodušnim. Ono u sebi sadrži efekat iznenađenja, koje inicira saglasje, misao, mir i sklad. Ovi elementi čine suštinu ljudske prirode i našu veliku potrebu za njima. Činjenica da otuđenost od prirode, lepote, dobrote, postaje još očiglednija kada nas tako sveprisutan i prepoznatnjiv motiv, kao što je cvet i njegova simbolika iznenadi.
Slavica Obradinović, istoričar umetnosti

Biografija:
Rođena (1980) u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu Likovnih Umetnosti U Beogradu, odsek slikarstvo (2010) u klasi profsora Slobodana Roksandića. Član Udruženja Likovnih Umetnika Srbije.
Trenutno na doktorskim studijama slikarstva na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu.
(2019) Samostalno izlagala u Prodajnoj Galeriji Beograd, izložba slika „Krećem se bez promene mesta“
(2018) Samostalno izlagala u Galeriji ULUS u Beogradu, izložba slika i crteža „Cvet kao misao“
(2017) Samostalno izlagala u Galeriju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, Galeriji Beogradske Tvrđave, Velikoj Galeriji Likovnog Salona u Kulturnom centru Novi Sadi i Galeriji Zavičajnog muzeja u Rumi.
(2016) Boravila na rezidencionalnom programu GloArt održanom u mestu Lanaken, Belgija zajedno sa drugim umetnicima iz regiona.
(2012 - 2018) Kao saradnik i asistent učestvovala na performansima The Lost Humanity i Les Tenebre koji su izvedeni u Norveškoj u saradnji sa Norveškom umetnicom Liv Kristin Holmberg.
(2014) Boravila u Iranu u saradnji sa Norveškim urednikom Truls Lie i kao saradnik učestvovala na Međunarodnom Festivalu Dokumentarnog filma Cinema Vérité u Teheranu.
(2014) Asistent i saradnik u realizaciji dokumentarnog filma Significance of freedom.
Živi i radi u Beogradu.
Kontakt: Tel: +381645762135 Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Vi ste ovde: Home Javne nabavke Izložbe 3D izložba slika Marije Zdravković
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar