Kulturni Centar Vršac

Dani Italije/Izložba „Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča”

Objavljeno u: Izložbe
Ponedeljak, 05 Avgust 2019 20:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 05 Avgust 2019
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske

Izložba „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“obuhvata fotografije preuzete iz istoimene knjige istoričarke i novinarke Mile Mihajlović. Knjiga opisuje jednu od najznačajnijih i najobimnijih humanitarnih operacija svih vremena.


U jeku zime 1915/1916. godine, Srpska vojska u kleštima armija Centralnih sila, prisiljena na povlačenje u pratnji mase naroda, na albanskim obalama Jadrana spasena je veličanstvenom humanitarno-vojnom operacijom italijanske Kraljevske ratne mornarice, uz učešće francuskih i engleskih brodova, te prebačena na drugu obalu mora. Od 12. decembra 1915. pa do 29. februara 1916. godine, italijanska mornarica je iz Albanije evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, 24.000 austrijskih vojnika - zarobljenika Srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala.
Evakuacija Srpske vojske i naroda predstavlja preteču, ante litteram današnjih „humanitarnih operacija“ i još uvek ostaje zabeležena kao najznačajnija i najsloženija operacija pružanja međunarodne pomoći i spasa svih vremena.

 

Svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu od 05. do 15. avgusta u galeriji Doma vojske. Radno vreme galerije je svakog radnog dana u toku prepodneva od 10h do 13h i u toku popodneva od 20h do 23h.

 

I Vrsac

 

Vi ste ovde: Home Programi Izložbe Dani Italije/Izložba „Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča”
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar