Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba slikarke Jelene Vragović - EROS EGZISTENCIJE

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 25 Oktobar 2019 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 25 Oktobar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske

U petak, 25. oktobra, sa početkom z 19 časova, u Galeriji Doma vojske, biće otvorena izložba slikarke Jelene Vragović pod nazivom "Eros egzistencije"

EROS EGZISTENCIJE


Akt kao pojam u umetnosti pokriva širok spektar značenja − od mitskog, ritualnog, ekspresivnog, karikaturalnog, do lirskog i mističnog. Za razliku od nekih drugih načina javnog prikazivanja nagosti u kojem se nago telo nudi i preporučuje publici, akt kao istinsko umetničko delo je odvajkada pobuđivalo plemenitost u doživljaju lepote tela.
Stari Grci su ženski akt tretirali kao pasivnu lepotu, a muški akt kao akciju i očovečenje samih bogova. Erotična ženska tela su objekat, a erotika muškog tela je akcija žrtve epske egzistencije. Muški akt i to još erotičan, kao da je ostao poslednji tabu – retko ko ga slika, dok nam Jelena Vragović hrabro nudi svoju percepciju na tu temu u obliku divlje likovne strasti. Njene slike su objekti u prostoru koji postaju svojevrsni bunt protiv uspavanosti sveta u kojem živimo. Kao epski krik i akcija od koje smo odustali.
Ako nam se to desi, da nas ženskom rukom naslikani prizori trgnu i ako ponovo probudimo svoje duhovno biće pred ovim epskim krikom, onda je umetnica postigla nešto veoma retko − otvorila je pukotinu u debelom zidu kojom nas je postmoderna odvojila od našeg bića kreativne duhovnosti, buntovne, prevratničke hemije života samog.
Ukoliko želite da proverite koliko je duhovnosti ostalo u vama, najbolje je da posetite izložbu „Eros egzistencije“ Jelene Vragović koja će vas možda zbog teme šokirati, ali i probuditi svojom likovnom logikom slike koju tako retko srećemo danas. Naime, imamo priliku za pravu vizuelnu gozbu, koja nas podseća šta je to stvarni likovni doživljaj.
Ako se pitamo čemu slikarstvo danas, radovi Jelene Vragović nam nude odgovor: slika ima smisao, jer je ovo lek i podsticaj izlasku iz hibernacije i bespomoćnosti. Izložba je značajna u tom kontekstu, jer ne idemo u galeriju kao dokoličari koji se informišu o novotarijama umetnika, već da utolimo žeđ za pravim likovnim iskustvom, percipirajući sliku i kao prizor, ali i tajni umetnički kod.
Muški aktovi slikarke Jelene Vragović su poziv da se očuva magija slikarstva kojom će se okrepiti današnja otupela čula. Stoga ovu izložbu treba razumeti i kao poklonjenje telu i erosu, kao poklonjenje vrednostima koje odolevaju varvarstvu, račšovečenju, prostoti i bezumlju.
Mr Tomislav Suhecki

Biografija


Rođena je 06.03.1973. godine u Vršcu. Jelena Vragović imala je šest samostalnih izložbi u Pančevu, Nišu i Vršcu i više kolektivnih: Član je KLUV-a od 1998. i ULAZ-a od 2006. godine. Dobitnica je Diplome za originalan pristup likovnom delu na 28. Smotri likovnog stvaralaštva amatera Srbije, Čačak 2008; dobitnica je Pohvale Saveza 98 u Beogradu; osvojila je treću nagradu 2003. na Smotri u Novom Sadu; Pohvalu 2005. u Novom Bečeju; Drugu nagradu na 5. Smotri 2004. u Novom Sadu; Treću nagrada na Izložbi minijatura "VOVa" mini Art u Mađarskoj 2011, nosilac je priznanja za najtrofejnijeg likovnog umetnika amatera Vojvodine (2009. god).... Radila je ilustracije za knjigu dr Ljubice Stojković "Bračni lavirint" i za „Srebrne bajke“ Dragoslave Saulić.

Vi ste ovde: Home Programi Izložbe Izložba slikarke Jelene Vragović - EROS EGZISTENCIJE
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar