Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Slike Jovana Kokotovića u Galeriji u izlogu

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 14 Avgust 2020 14:58

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 14 Avgust 2020
  • Vreme: 18 h
  • Mesto: Dom vojske

Kulturni centar Vršac pokreće mini projekat Galerija u izlogu. U prostoru Doma vojske, izlozi do pešačke zone, će u narednom periodu imati izložbeni kontekst a sve u skladu sa novonastalom situacijom, kao i novim strategijama u predstavljanju događaja u kulturi. I ovim projektom Kulturni centar Vršac daje svoj doprinos održanju kulturnog života grada. Novi izlagač je vršačkoj publici dobro poznati autor, slikar Jovan Kokotović.

 

Jovan Kokotović je rođen je u Vršcu. Intenzivno se bavi slikanjem od 1990. godine. Osnovna saznanja o slikarstvu stekao je u ateljeu umetnika Živka Grozdanića. Član je ULUV-a i ULUS-a.

Slikarstvo Jovana Kokotovića

Upečatljiva visceralna gama snažno upućuje na mučnu atmosferu svakodnevnih situacija i dosledno je provučena kroz ceo ciklus u kome autor vešto uspeva da istrgne scene haosa iz nepreglednog mora novih medija. "Gradovi krivih krovova" je serija od tri rada u kojima je, sem nešto izmenjene tematike, tj iskakanja iz manirističke figuracije, Kokotović najavio svedeniji kolorit i daleko sigurnije tretirao crtež. Ova promena najavljuje nešto što će se u kasnijim ciklusima razviti u interesantan "postupak nedovršavanja" Autoru u jednom trenutku postaje bliska poetika nedovršenosti, jer je dosledno sprovodi na nekoliko platana koja na potpuno isti način ostavlja nedorečenim. Pored potonjih kvalitetnih izleta u polje ekspresije i prilično sigurno crtački tretiranih radova, u postavku je ušlo i nekoliko dela iz ranijeg perioda gde se jasno prepoznaju uticaji predstavnika nemačkog ekspresionizma ali su to radovi koji nisu puke kopije uzora. Oni otkrivaju jedan bogati svet umetnikove moći imaginacije i smeštanja savremenih likova i događaja koji bi realno mogli biti preslikavanje istorijskog trenutka u kome se rađa i uzorno slikarstvo ekspresionizma. To su radovi većih dimenzija za koje se umetnik odlučuje, verovatno u nameri da opskurnu prirodu predstavljenih likova, arhietipiziranih na Bekmanov način, pojača i giganterijom formata ali i daleko nemirnijim koloritom koji unosi strepnju u oko posmatrača.Izborom nekoliko mrtvih priroda obuhvaćenih zajedničkim nazivom "SCENE IZ ALISINOG SVETA", autor postavke je želeo da ukaže na kvalitativnu ujednačenost bez obzira na tematiku ili format kojim se Kokotović služi u svom izrazu. Mrtve prirode nose neverovatnu koloritsku atmosferu varirajućih toplih i hladnih tonova a motivski nas uvode u jedan potpuno lični, mikro–svet u kome autor podjednako nalazi formulu estetskog. Kokotovićevo stvaralaštvo u domenu slikarskog medija je ekspresivno u izrazu i tematski je vezano za ovaj pravac. Ono, duboko, hirurški precizno secira različite društvene anomalije, kao što su primitivna pornografija kojom je zasićen svaki trenutak našeg bivstvovanja, ili različite socijalne uloge koje su na njegovim platnima ovaploćene u belim, sablasnim licima-maskama naglašenih emotivnih stanja. Kokotović obrađuje devijantne uloge olako preuzete iz masovnih medija, gde su likovi iz low-buget produkcija preplavli realni prostor u kome umetnik stvara, i kao svako senzibilno biće ove momente prenosi u prostor slike. Fenomen Kokotović postaje još intrigantniji kada se uzme u obzir da je on autodidakt, što je naravno za savremenu umetnost irelevantno, ali ipak samouki umetnik koji je izbegao čestu zamku akademizma i potpuno slobodno doživeo slikarski medij.


Nešto slično o Kokotovićevom slikarstvu zapaža i likovni kritičar Sava Stepanov koji ističe da je "Kokotovićevom senzibilitetu bliži subjektivistički pristup svetu i slici. Sasvim spontano, bez opterećenja, on počinje da stvara ekspresivne slike monumentalnog formata. Ničim nesputavanim i oslobođenim zamahom, definiše sopstvena viđenja i doživljavanja svakodnevlja. Intuitivno, Kokotović se priklanja postmodernističkoj filozofiji slike ispunjene čitavim bogatstvom mogućih sadržaja i metaforičkih značenja. Svesno, on primenjuje dekonstrukcijski način strukturalizacije slike nastojeći da ostvari delotvornu sintezu ekspresionizma, eklekticizma, manirizma i „citata“ iz istorije umetnosti. Slike Jovana Kokotovića su ekspresionističke."


autor teksta Jelena Gorički

Vi ste ovde: Home Programi Izložbe Slike Jovana Kokotovića u Galeriji u izlogu
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar