Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba: "Unter anderen - Među drugima" /60 portreta - 60 priča (Podunavske Švabe u jugoistočnoj Evropi danas)

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 13 Septembar 2019 12:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 13 Septembar 2019
  • Vreme: 12:00
  • Mesto: velika galerija

Kulturni centar Vršac u saradnji s Centralnim muzejom Podunavskih Švaba iz Ulma i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam organizuje otvaranje izložbe UNTER ANDEREN-MEĐU DRUGIMA (60 portreta-60 priča).


Ličnosti i njihovi portreti su Podunavske Švabe, sa svih područja gde su naselili, a to su današnja Srbija, Mađarska, Hrvatska i Rumunija. Izložba će biti otvorena 13. septembra u 12 sati, u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac.

 

001

 

Od četrdesetih godina 20. veka broj Nemaca na naseljeničkim teritorijama Podunavskih Švaba, kao što su Banat i Bačka ili u takozvanoj Švapskoj Turskoj (Mađarska), značajno je opao. Pre Drugog svetskog rata je na ovoj teritoriji između Budimpešte i Beograda živelo više od 1,5 miliona Nemaca. A danas? U Mađarskoj 132.000, u Rumuniji 25.000, u Srbiji 4.000 i u Hrvatskoj 3.000. Ipak, ove cifre nisu tačne. Mnogi od njih imaju supružnike druge nacionalne pripadnosti – pa je pitanje da li se onda njihova deca izjašnjavaju kao pripadnici nemačke nacionalne manjine ili samo neguju kulturnu tradiciju svojih roditelja i predaka? Ili su možda ravnodušni prema svom etno-kulturnom poreklu? Na ovo nema jednoznačnog odgovora.

 

SRB Robert Kelsch 8.8

 

Godine 2015. i 2016. Dragoljub Zamurović, srpski fotograf, angažovan od Muzeja iz Ulma, se uputio u Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju u potrazi za Podunavskim Švabama, koji su ostali da žive u ovim zemljama, kako bi načinio njihove portrete.

U istorijskim naseljeničkim oblastima duž Dunava nastali su Zamurovićevi dokumentarni snimci koji zajedno sa intervjuima pružaju uvid u svakodnevnicu Podunavskih Švaba „među drugima“ i pričaju priču o malim ljudima u velikoj istoriji.

 

004

Vi ste ovde: Home Tim Izložbe Izložba: "Unter anderen - Među drugima" /60 portreta - 60 priča (Podunavske Švabe u jugoistočnoj Evropi danas)
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar