Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

JAVNI ČAS ISTORIJE

Četvrtak, 12 Mart 2020 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 12 Mart 2020
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Bioskop KC-a

Javni čas istorije sa temama revolucije 1848/49, borbe za Srpsku Vojvodinu i bitke kod Vršca održaće Aleksandar Jovanović, dipl. pravnik, pesnik i predsednik Udruženja "Feliks Mileker" i Neven Daničić, profesor istorije, u četvrtak, 12. marta, od 18 časova u velikoj sali Kulturnog centra.

Ovakav javni čas istorije održava se drugi put, a pokrenut je na Jovanovićevu inicijativu prošle godine, povodom 170 godina od bitke kod Vršca. Prvi put je atipično predavanje o borbi srpskog naroda za svoja prava i autonomiju u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji organizovano u OŠ "Branko Radičević" u Velikom Središtu, u saradnji sa Aleksandrom Božićem, profesorom istorije i istaknutim učenicima 6, 7 i 8. razreda.

Važna i zanimljiva tema, kojoj nije dovoljno prostora posvećeno u školskom nastavnom programu, inspiriše učesnike ovakvih časova, a posetioci će moći više da čuju o Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima na kojoj je svečano proklamovana Srpska Vojvodina, na kojoj su se okupili srpski svetovni i duhovni prvaci i gotovo cela intelektualna elita tog vremena; o velikim pobedama srpske vojske i poprištima bitaka, od kojih se jedna dogodila upravo kraj Vršca; o impozantnim revolucionarima i znamenitim ličnostima tog doba poput Patrijarha Josifa Rajačića, Vojvode Stevana Šupljikca, Stevana Knićanina, Đorđa Stratimirovića.

U skladu sa idejom inicijatora i organizatora ovakav javni čas istorije se odvija u nastavcima i biće u narednom periodu održavan u kulturnim institucijama i drugim školama, a imajući u vidu da je naišao na veoma dobre reakcije publike, profesora, direktora i đaka.

OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar