Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“

Objavljeno u: Izložbe
Četvrtak, 12 Septembar 2019 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 12 Septembar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Domom omladine Beograda predstavlja izložbu crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 12. septembra u 19h u galeriji Doma vojske, a moći će da se pogleda do 22. septembra u radno vreme galerije.

 

Zemlja nije moj dom1

 

O izložbi:


Izložba crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“, na ekspresivan način predstavilja stav umetnika o socio-političkim pitanjima današnjice. Autor kroz ličnu estetiku konstruiše narativ koji indirektno ukazuje na percepciju pojedinca unutar društvanog konteksta i na taj način dekodira vrednosti svakodnevice. Kroz liniju i formu, serija crteža objektivizuje istaknute protagoniste, koji predstavljaju karakteristične simulakrume današnjice.
Polazeći od pitanja savremenog čoveka koji (ko)egzistira na granicama apsurda savremenog društva i koncipirajući svopstveni smisao kroz preispitivanje društvene recepcije, izložba istražuje i njegovo pozicioniranje unutar društvenih normativa i shema. Konkretizujući smisao diskurzivnog razmatranja bivanja „na margini“, autor kroz modernistički pristup ističe političko nesvestan i destruktivan odnos nužnosti i realnosti, idelogije i emancipacije...Na taj način ontološki pristupa sopstvenom izražavanju kroz komplementarnost vizuelnog narativa.
Kroz pesme poput „Moj Avatar“, „Stoj kolega“, „Nizbrdo pravo“ i „Deda Mraz je švorc“, umetnik kroz svoj alterego Kralj Čačka ističe nelogičnosti izneštenih vrednosti u društvu, dok kroz „Zemlja Snova“, „Spusti Svetlost na Put“ i „Mama kupi mi propeler“ romantizuje poziciju tih vrednosti unutar lične percepcije realnosti. Sličan koncept sačinjava i vizuelni aspekt prikaza estetike umetnika na izložbi crteža „Zemlja nije moj dom“. Autocitatnost bi na ovaj način predstavila stav i izraz autora, koji bi kroz likovni sadržaj vizuelno preveo elemente muzičke prakse u visoku (likovnu) umetnost.

 

03a

 

Biografija:


Nenad Marić rođen je u Čačku 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2001. godine se bavi kantautorskim radom a od 2004. godine se u javnosti pojavljuje pod pseudonimom Kralj Čačka. Do sada je imao tri samostalne izložbe:
- izložba crteža 2006. godine u DKSG u Beogradu,
- izložba akvarela 2011. godine u galeriji A u Beogradu.
- izložba crteža Zemlja nije moj dom 2019. godine u Galeriji Doma omladine Beograda.
Učestvovao je na više kolektivnih izložbi.
Krajem 2016. godine u okviru izdavačke kuće Lom objavio je zbirku poezije Na margini, u kojoj su se našle pesme, crteži i muzika, a zatim i debitantski album Zemlja Snova, kao zajedničko izdanje Odličnog Hrčka i Pop Depresije. Krajem 2018. godine objavio je svoj drugi album Spusti svetlost na put. Živi i radi u Beogradu.

 

02a

Vi ste ovde: Home Video galerija Izložbe Izložba crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar