Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba „Kultni lik Semelvajs“ Ignac Filip Semelvajs (1818 – 1865)

Objavljeno u: Izložbe
Četvrtak, 12 Septembar 2019 11:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 12 Septembar 2019
  • Vreme: 11:00
  • Mesto: Dom vojske

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Collegium Hungaricum, Beograd i Centom za multikulturalni dijalog i regionalizam, organizuje izložbu „Kultni lik Semelvajs“. Izložba će biti otvorena 12. septembra u 11 sati u galeriji Doma vojske

, a moći će da se pogleda do 30. septembra svakog radnog dana od 18h do 20h.


Istorija medicine – kao i većina istorija naučnih oblasti – bavi se istraživanjima, naučnim otkrićima, promenama u naučnoj misli i argumentima. Retko istražujemo poteškoće ili promene u privatnom životu naučnika, lekara. Koga interesuje da li je Vilijem Harvi (William Harvey) živeo u srećnom braku, kada je 1629. otkrio krvotok, ili kakvo je bilo Pasterovo duševno stanje kad je izdao prvo delo iz bakteriologije 1865.
Život Ignaca Semelvajsa, naučnika koji je otkrio uzročnik i preventivne mere za porodiljsku groznicu nalazi se među izuzetno značajnim temama medicine od 1864. godine, kada je izdahnuo u duševnoj bolnici, pa sve do danas. Šta je razlog tom interesovanju za njegovu sudbinu? Zašto tragična smrt jednog lekara pogađa tako duboko mnoge ljude? Zašto što mo tako dirnuti, kad učimo o sudbini jednog čoveka, koji se sa najdubljim uverenjem borio za novo rešenje, i koji ni sa najboljim rezultatima i namerom nije uspeo da u to ubedi lekarsku javnost svog vremena?


Naša izložba prikazuje sled događaja do samog otkrića, značaj njegovog dostignuća i proces koji je Semelvajsa pretvorio u ikonu, u „Spasitelja majki“.

 

Plakat3

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar