Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Dani slovenačke kulture/Izložba „Naš put u Banat“ autora Vladimira Vučkovića

Objavljeno u: Izložbe
Ponedeljak, 28 Mart 2022 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 28 Mart 2022
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske

U okviru Dana slovenačke kulture, u ponedeljak 28. marta od 18h, u galeriji Doma vojske (levi ulaz) biće otvorena izložba „Naš put u Banat“.

Autor izložbe je Vladimir Vučković, a koautorstvo potpisuje Borislav Vučković.

 

Izložba se bavi kolonizacijom banatskih sela i približava posetiocima period naseljavanja Slovenaca u Banat posle Drugog svetskog rata.
Autentičnim fotografijama i predmetima izložba prikazuje kolonizaciju kroz prizmu jedne porodice. Naselja u koja su se kolonisti doseljavali su bila mešovita i u njima su se spleli običaji slovenačkog stanovništva i ostalih naroda iz različitih krajeva. Slovenački kolonisti većinom su bili demobilisani partizani.
Ova izložba je svojevrsni omaž kojim se neguje sećanje na slovenačke koloniste, koji su na novonaseljene prostore doneli svoje uspomene, nadanja, snove i kulturu.

 

Biografija autora
Vladimir Vučković rođen je 17.6.1974. u Vršcu. Potomak je porodice kolonista iz Slovenije. Od 2018. godine zaposlen je u Gradskom muzeju Vršac. Kao entuzijasta prikuplja građu koja neguje sećanje na slovenačke koloniste.

 

Prilikom otvaranja izložbe biće upriličeno i potpisivanje protokola o saradnji Kulturnog centra Vršac i Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine. Potpisnik ispred Nacionalnog saveta biće Jadranka Bugarinov.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar