Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Dani promocije rumunske kulture - književno veče Marijane Stratulat

Petak, 15 Juli 2022 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 15 Juli 2022
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Dom vojske

U nastavku programa posvećenih promociji kulture Rumunske nacionalne zajednice, 15. jula 2022, sa početkom u 18:00, u prostoru Doma vojske zakazano je književno veče povodom 20 godina književnog i novinarskog stvaralaštva Marijane Stratulat.

Program organizuje NIU „Libertatea”, u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac, sa kojim je potpisan protokol o saradnji. Moderator programa će biti prof. dr Mariora Sfera. U programu će učestvovati poznati rumunski novinari i književnici. O novinarskog stvaralaštvu Marijane Stratulat će govoriti Valentin Mik, urednik nedeljnika „Libertatea”. Recenzije knjiga Marijane Stratulat će predstaviti Teodora Smoljan, urednik izdavačke delatnosti NIU „Libertatea”. Prikaz dečijeg stvaralaštva Marijane Stratulat će predstaviti dr Eufrozina Greonjanc. O monografijama će govoriti Marin Gašpar. O poeziji, Adrijana Petroj. Stihove će kazivati dr Tatjana Petrike.

Marijana Stratulat je pisac, pesnik i novinar iako je završila master studije pedagoških nauka.

Lumina

Prvu zbirku pesama pod naslovom „… Samo deca!“ (…Doar copii!), objavila je 2002. godine, u izdavačkoj kući „Libertatea“ u Pančevu. Iste godine je napisala i prvi članak za nedeljnik „Libertatea”. Od 2002. god. do danas, objavila je 15 knjiga beletristike, kratke priče, poeziju, romane za decu i monografije. Zbirke su joj nagrađivane u našoj zemlji, Rumuniji i Republici Moladaviji.
U periodu 2006 – 2015 godine, uređivala je i vodila emisiju na rumunskom jeziku „Caleidoscop“, na regionalnoj televiziji – „Banat“, u Vršcu. U istom periodu, realizovala je nekoliko emisija u okviru radijiskog programa „Viktorija“, u Vršcu. Aktivni je član Kulturnog-umetničkog društva „Mihaj Eminesku“ iz Kuštilja od ranog detinjstva, a 1999. godine uključila se u pozorišnu grupu „Nejka“ iz Kuštilja, najstarijeg rumunskog pozorišta u Banatu, koje je nastalo 1882. godine, te kao glumica i kostimograf osvaja više nagrada, kako u okviru Pozorišnih Dana Rumuna u Vojvodini, tako i na regionalnim i pokrajnskim takimčenjima. 2015. godine, pozorište iz Kuštilja je gostovalo u Beču, kao prvo rumusnko amatersko pozorište sa ovih prostora koje je imalo priliku da se predstavi u jednoj zemlji Zapadne Evrope.
Od 2012. vodi dečije pozorište u Kuštilju, gde potpisuje režiju i scenografiju. Piše dečiju poeziju, kratke priče i pozorišne predstave za decu. Od svih pomentuih aktivnosti, najviše voli rad sa decom, što ju je navelo da upiše Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Vršcu.
Radila je kao novinar – urednik sektor u okviru NIU „Libertatea” do 26 oktobra 2020., kada prelazi na funkciju direktora te ustanove.


Član Departmana za Informisanje u okvriu Nacionalnog Saveta Rumuna iz Srbije. Od 2004. godine član je Udruženja Pisaca Vojvodine i Udruženja Novinara iz Srbije, a od 2012. godine, član je Udruženja Pisaca Rumunije.
Promocija najnovijeg broja časopisa “Lumina” koji izlazi u okviru NIU”Libertatea” Pančevo. Časopisa “Lumina” predstavlja kulturno-identitetski simbol Rumuna iz Vojvodine. Već 75 godina uspeva u svojoj delikatnoj misiji da izrazi kroz sliku i reči prave umetničke vrednosti, kako rumunske, tako i univerzalne ali i da stvara veze između različitim narodima i kulturama10. i 11. avgusta u Vršcu i Kuštilju, će biti obeležena 75. godišnjica časopisa za književnost, umetnost i prekograničnu saradnju "Lumina".
O časopisu će govoriti urednica prof. dr Marioara Sfera.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar