Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Предавање и екранска изложба „Уметност у доба вештачке интелигенције“ Јелене Гугa и Јелене Новаковић

Četvrtak, 25 April 2024 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 25 April 2024
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Poslovna kula 5.sprat

Културни центар Вршац у сарадњи са Регионалним научним центром организује предавање и екранску изложбу „Уметност у доба вештачке интелигенције“ Јелене Гугa и Јелене Новаковић.


Програм ће бити реализован у четвртак, 25. априла, од 18 часова у Пословној кули Центра Миленијум, пети спрат.

 

Регионални научни центар (РНЦ) је огранак Института за филозофију и друштвену теорију који тежи јачању критичких капацитета јавности и динамизирању интелектуалног живота. Он представља платформу за промоцију академски релевантних, интердисциплинарних и међународно препознатих истраживања у локалним заједницама покрајине. Основан 2016. године, Регионални начуни центар је, у сарадњи са различитим културним и научним институцијама у Новом Саду и покрајини, организовао бројна предавања, трибине и конференције.

 

Уметност у доба вештачке интелигенције

Апстракт:
Интеграција генеративне вештачке интелигенције у свет уметности представља трансформациону силу, демократизујући креативност и редефинишући традиционалну улогу уметности. Ово предавање представиће на који начин Генеративна вештачка интелигенција утиче на уметност, позиционирајући је као креативни медијум који превазилази досадашње дигиталне алате. АИ уметнички генератори, као пример овог парадигмског помака, омогућавају корисницима да претворе текст у уметничка дела, доводећи тако у питање конвенционалне дефиниције креативности и ауторства, а етичке дебате истичу трансформациони утицај вештачке интелигенције на свет уметности. Демократизација уметности употребом алата вештачке интелигенције уједно указује на потенцијално нестајање послова и појаву нових уметничких израза, где је кључна улогу уметника да преобликују уметнички пејзаж на иновативне начине. Кроз историју технолошког развоја, видећемо и примере отпора технолошким променама попут фотографије, да бисмо разумели како AI може подстакнути напредак у уметничким формама, али и појаву нових уметничких форми. Етичка разматрања која се односе на ауторство и утицај AI на традиционално уметничко образовање захтевају заједничке напоре између уметника, технолога и доносилаца политика како би се успоставили одговорни оквири за AI у уметности. Закључно, синтеза људске интуиције и способности машине најављује ренесансу у уметничком изражавању, нудећи увиде у бескрајне могућности које нас очекују у динамици еволуције уметничког света.

Биографијe:


Др Јелена Гуга је теоретичарка новомедијске уметности и културе.Тренутно ради као научна сарадница и координаторка Лабораторије за дигитално друштво - ДигиЛаб на Институту за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду. Била је постдокторант на Одељењу за
интердисциплинарне активности, Центар за истраживање нових технологија, Универзитет Западна Бохемија (Плзен, Чешка Република) и гостујући истраживач у СПЕЦС лабораторији на Универзитету Pompeu Fabra (Барселона, Шпанија). У свом научноистраживачком раду бави се питањима
идентитета, телесности, агентности и перцепције у технолошки посредованим интеракцијама и имерзивним окружењима кроз интердисциплинарни приступ, комбинујући теорију уметности, теорију нових медија, теорију дигиталне културе, критички постхуманизам, филозофију ума и когнитивне науке, као и наративе дистопијске научне фантастике. Такође се бави кустоским радом на пресеку уметности, науке и технологије. При Влади Републике Србије, била је чланица Радне групе за израду Смерница за етички развој и употребу вештачке интелигенције у Републици Србији.

 

Јелена Новаковић је истраживачица сарадница на Институту за филозофију и друштвену теорију, Универзитета у Београду и докторанткиња на Дигиталној Уметности, интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду. Поља којима се бави у својим истраживањима су: дигитална уметност, студије нових медија, утицај нових технологија на савремену уметност, NFT и метаверзум (metaverse). Чланица је Лабораторије за дигитално друштво, као и Лабораторије за теорију, стварање и политику простора.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar