Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Предавање „Жена и женско тело у медицини“ др Љиљане Пантовић

Ponedeljak, 20 Maj 2024 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 20 Maj 2024
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Kreativa

Културни центар Вршац у сарадњи са Регионалним научним центром организује предавање „Жена и женско тело у медицини“ др Љиљане Пантовић.

Програм ће бити реализован у понедељак, 20. маја, од 18 часова у сали Креатива Пословне куле Центра Миленијум, пети спрат.

 

Регионални научни центар (РНЦ) је огранак Института за филозофију и друштвену теорију који тежи јачању критичких капацитета јавности и динамизирању интелектуалног живота. Он представља платформу за промоцију академски релевантних, интердисциплинарних и међународно препознатих истраживања у локалним заједницама покрајине. Основан 2016. године, Регионални начуни центар је, у сарадњи са различитим културним и научним институцијама у Новом Саду и покрајини, организовао бројна предавања, трибине и конференције.

 

Апстракт:
Ово предавање истражује комплексну динамику између друштва, културе и медицине у контексту женског тела. Кроз социолошки и антрополошки објектив, анализираћемо како друштвене норме, културни обрасци и економске структуре обликују перцепцију и приступ женском здрављу. Истовремено, истражићемо како медицинске институције утичу на обликовање идентитета жене кроз дијагнозе, третмане и норме здравља. Осим тога, бавићемо се питањима приступачности здравствене неге, друштвене подршке и економске правде у контексту женског здравља. Кроз ову социолошку и антрополошку перспективу, циљ нам је продубити разумевање комплексних интеракција између медицинске праксе и друштвених структура, те подстаћи критчко размишљање о приступима здравственој заштити жена у данашњем друштву.

 

Биографија:
Др. Љиљана Пантовић је медицинска антрополошкиња. Од 2020. запослена је као научна сарадница у Институту за филозофију и друштвену теорију где ради на питањима бриге, неге, здравља и питања рода у постсоцијалистичкој источној Европи из интердисциплинарне перспективе. Чланица је Лабораторије за проучавање филантропије, солидарности и бриге, Лабораторије за истраживање социјализма и (пост)југословенске студије, као и Лабораторије за истраживања рода. Била је руководитељка пројекта Блискост и нега: Брига о старијима у Србији током пандемије COVID19 (2021/2022), која је реализована уз подршку Универзитетске мреже отвореног друштва (ОСУН). Љиљана је институтска координаторка за Универзитетску мрежу отвореног друштва. Oбјавила je неколико академских радова у престижним академским часописима и аутор је неколико поглавља књига. Тренутно ради на свом првом рукопису књиге на основу докторских истраживања о здравственој заштити трудница и породиља у Србији.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar