Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba slika - Escape room

Objavljeno u: Izložbe
Četvrtak, 24 Septembar 2020 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 24 Septembar 2020
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske

Nova serija slika pod nazivom "Escape room" umetnice potpisane pseudonimom Elka biće otvorena u četvrtak, 24.09.2020. u 19 časova u prostoru galerije Doma vojske.

Apelujemo na sve posetioce da ponesu maske i poštuju propisane mere fizičke distance. Maksimalan broj posetioca ne sme biti veći od 30.

 

Escape room

*Soba za beg, poznata i kao igra za beg, je igra u kojoj tim igrača zajednički otkriva tragove, rešava zagonetke i izvršava zadatke u jednoj ili više prostorija kako bi napredovao i ostvario određeni cilj u ograničenom vremenu. Cilj je često pobeći sa mesta igre.

Escape sobe postale su popularne u Severnoj Americi, Evropi i Istočnoj Aziji 2010. godine. Stalne sobe za bekstvo na fiksnim lokacijama prvo su otvorene u Aziji a kasnije u Mađarskoj, Srbiji, Australiji, Novom Zelandu, Rusiji i Južnoj Americi.

Dakle escape room je u slučaju nove serije slika polazna osnova za igru reči. Sobe o kojima je ovde reč su došle iz polja snova. Na vrlo sličan način one su u snovima postavljene kao problemske situacije i nose različite emocije. Definisane su neuhvatljivom igrom boje, svetla, mirisa, neobjašnjivih emocija koje izazivaju u snevaču a jedini njegov cilj je da iz njih pobegne. Beg iz mojih soba je beg od dubokih podsvesnih tokova, onih nad kojima nemam nikakvu kontrilu i to je tačka preklapanja onoga što escape room predstavlja u realnom životu i novodopisanog prihološkog značenja.

Escape room bad small

Tokom godina razvila sam tipske prostore koje sanjam, i ti snovi se periodično ponavljaju. Zelena kuća sa sobama raspoređenim tako de se iz jedne ulazi u drugu, visoka mansarda do koje vode trošne stepenice koje se krune pod nogama, niska narandžasta pagoda otvorena sa svih strana kroz koju struji vazduh... Ovi tipski prostori, kada se ponove u snovima, obično najavljuju next level u realnom životu.

Dakle, escape room serija je introspektivna, autopsihološka, barata svetlom i bojom kao sredstvima opisivanja atmosfere snova i emocija koje oni izazivaju u snevaču. U toj autopsihološkoj, introspektivnoj igri, snevač otkriva razloge svog prisustva u prostoru, pronalazi simbole i skrivena značenja, da bi se beg dogodio buđenjem. Često se osećaj prisustva u ovim prostorima prevuče u polje jave i nastavi da dominira raspoloženjem i u budnom stanju

Elka

 

O izložbi „Escape room“ Jelene Gorički

 

Jelenu sam upoznala pre nešto više od 25 godina. Bile smo baš mlade, slikale pejzaže i crtale životinje u zoološkom vrtu. Jelena je jedina osoba koja je mogla da miluje žirafu.


Kada sam posle toliko vremena videla slike koje sada izlaže, bile su to iste slike kao onomad. Ta struktura izraza koju je najteže definisati je ona zbog koje smo i dalje tu, nepokolebljivi u umetnosti.
Sve što ću dalje napisati, biće pokušaj da malo zagrebem ono o čemu se ne piše a treba da se oseti.


Odnos tonova, trag poteza, sklad lakih lazura i zgusnutih slojeva traženja. Izraz je onakav kako živimo, i kako stvari prolaze kroz nas. Lako i teško, naizmenično, ili paralelno. Kao kada smo duhoviti u najtežim trenucima.
Jelena je slike naslikala pre Kovida, vizionarski je naslutila stvarnost u kojoj smo sada. Skromno je odmahnula rukom, kao da nije bitno, ali jeste. Umetnici su vizionari i vodilje, i kada nešto izgleda kao zloslutna distopija kojoj možda nema kraja. Dok živimo u simulacijama, upornim težnjama da nam promene svest, medijskom širenju straha, konflikta, dok nas atomizuju, sukobljavaju, uvek previde prezasićenje od straha, previde da smo nepobedivi koliko god bitaka da su dobili.

Pobedili smo onog trenutka kada dođete pred sliku, kada umorni od informacija postanete željni čulnog doživljaja, povratka biću i intuitivnom osećaju.
Koliko god prazne prostorije naslućuju samoću, kada vam neko naredi da iz njih ne smete da izlazite, naći ćete put. Koliko god marš žena u uniformi sa pokemonima, generala ili vojske sa zastavama izrezanih simbola zastrašujuće podseća na totalitarizam koji nam nameću lažnim povicima o slobodi, naći ćete stazu.


Kada god je reč o Slobodi, uvek se setim misli ruskog teologa i filozofa Pavla Florenskog, u ćelijama gulaga, parafraziram:
„Slobodu mi ne možete iz glave istrgnuti dok god sam živ’’


Sve je to u tananim lazurima, u svetlosti praznih prostora, zbijenim pastuoznim figurama lakog koraka, čak i u pokemonima.


Maja Milovanović

 

Biografija


Jelena Gorički
Rođena 1977. u Vršcu
Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo u klasi profesora Milana Blanuše. Od početka studija 1997., istražuje polje novih medija, instalaciju u prostoru interaktivnu animaciju i fotografiju.
Projekti:

1995, Soros kmap (Palic) – prostorna instalacija „Priča o postanku Sveta“
1996, politički performans (Novi Sad) – „Prvi srpski šatl u Svemiru/SvSava“
1997, politički performans (Novi Sad) – „Nomadskim biciklizmom protiv komunizma“
1997, Interaktivna animacija (Video Medeja, Novi Sad) – „I-ju-ju“
1998/1999, intervencija u prostoru (Bečej) – „Kuća br. 13“
2000, izložba fotografija iz serije „Ka-bu-ki“ (SKC, Beograd)
2001, multimedijalna izložba (slike, animacije, instalacije u prostoru) „Made by“, (Konkordija, Vršac)
2001, prezentacija projekta „Olive“ (SKC, Beograd)
2001, performans „The Tube“ (SKC Beograd)
2001, performans „Original Kancer“ (SKC Beograd)
2005, prezentacija projekta „Artefakt“ (Art Expo, Novi Sad)
2010, izlozba foto-instalacija „Utopia Station“, SPENS, Novi Sad-NOĆ MUZEJA
2013, izložba slika,"Pixel=Pigment" i izlaganje teze pod istim nazivom, Vršac, Salon kod porte
2014, izložba slika, "Drugovi Koča VS Moša u rados' Evrope", Novi Sad, Šok galerija u pasažu
2014, izložba slika, "Drugovi Koča VS Moša u rados' Evrope", Beograd, galerija "Magacin u Kreljevića Marka"
2915, izložba slika i digitalnih predložaka, "Umetnici na uslovnoj slobodi", Savremena galerija Smedereva, Smederevo
2015, izložba slika i digitalnih predložaka, "Umetnici na uslovnoj slobodi", Galerija Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd
2015, izložba slika i digitalnih predložaka, "Umetnici na uslovnoj slobodi", Galerija Kulturnog centra Kovin, Kovin
2015, izložba slika i digitalnih predložaka, "Umetnici na uslovnoj slobodi", Gradski muzej Vršac (Konkordija), Vršac
2015, izložba slika i digitalnih predložaka, "Umetnici na uslovnoj slobodi", Gallery Vega (Bastion), Temišvar
2016, Izložba fotografija i video radova u okviru festivala ženskog stvaralaštva, "24 hours of bodyrocking", galerija Bate Mihailovića, Pančevo
2016. Izložba slika, digitalnih predložaka i 3D VR galerija ELKA, galerija Bate Mihailovića, Pančevo
2017. Izložba „Čista slika/Clean Image“ Jelene Gorički, Savremena galerija Kulturnog centra Vršac, Vršac
2019. Elka&Mana - Projekat "Do something!" - Izložba fotografija i projekcija filma, Dom vojske, Vršac
2019. Project "Do something" by Elka&Mana, galerija/knjižnica Kartureši (Libraria Carturesti Timisoara), Temišvar, RO
2020. Izložba „Slike koje možete nemati” - Elka 3d gallery u ovkiru projekta "onlajn galerija" Kulturnog centra Vršac

Kontakt:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.elka.rs

Vi ste ovde: Home Udruženja Izložbe Izložba slika - Escape room
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar