Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

PROPUTOVANJE KROZ DVE IZLOŽBE

Subota, 23 Januar 2021 11:00

Dodatne informacije

  • Datum: Subota, 23 Januar 2021
  • Vreme: 11:00
  • Mesto: FB live

Kulturni centar Vršac počinje sa korišćenjem opcije FB LIVE kako bi omogućio svojoj publici da nesmetano prati događaje iz svih oblasti kulture i umetnosti. Prvi program koji će publici biti dostupan ovim putem je vođenje kroz dve izložbe autorki Mie Ćuk i Mirjane bobe Stojadinović pod nazivom "PUTOVANJE KROZ DVE IZLOŽBE". FB live biće emitovan u subotu, 23. januara 2021., sa početkom u 11:00. Predavanje uživo možete pratiti na linku https://www.facebook.com/kulturnicentar.vrsac

 

Onlajn vođenje kroz dve izložbe
Pristup emitovanju uživo je slobodan, a snimak će biti i naknadno dostupan.
Izložbe „Lutalaštvo” Mirjane Bobe Stojadinović u galeriji Kolarčeve zadužbine i „Kupine, noću” Mie Ćuk u Galeriji Doma omladine Beograda, obe posvećene putovanjima, nastale su u duplom lupu: prvo paralelno u okviru umetničke rezidencije IVA.lab u Požegi, iako različitih godina, a potom i kao paralelne izložbe sada u januaru ove godine.
Autorke za publiku priređuju paralelno vođenje kroz izložbe koje će se preplitati u prostoru i vremenu. Vođenje će biti uživo onlajn u subotu, 23. januara od 11h, priključite se ovde na „događaj” ili na profilima autorki.


„Kupine noću” Mie Ćuk
Galerija Doma omladine Beograda
Od 9. do 22. januara 2021.
Serija video minijatura, sačinjena od ostataka nikada snimljenog filma, odbačenih kadrova, zapisa i tekstova. Video rad, smešten u prostor putovanja, sumnje i nedoumice, gde pojmovi dolaska i odlaska prelaze iz glagola kretanja u emotivne teritorije, prikazane kao fusnote bez označene celine.
Učim novi jezik putujući u praznom vagonu: sintaksu truckanja, zastajanja, naglosti, štucanja, preskakivanja, lupanja, iluzije, promaje, tenzije i opuštanja. Ne usuđujem se da ustanem sa sedišta, oči su mi prikovane za klizeće stvari, emulziju predela. Umesto “šta želim da prikažem” negde pri početku masivnog planinskog lanca, oko 20-og minuta, zapitaću se “šta pokušavam da sakrijem”, i ovo zaboraviti.
* Mia Ćuk umetnica je koja deluje u polju fotografije, teksta i instalacije. Interesuje se za fragmente, tragove i ostatke svakodnevnice koje sakuplja, dokumetnuje i promišlja. Naročito je privlače zaostaci materijalne kulture 20. veka. Učestvuje na izložbama, uređuje publikacije, beleži i podvlači.
www.miacuk.net


„Lutalaštvo” Mirjane Bobe Stojadinović
Likovna galerija Kolarčeve zadužbine
Od 12. do 30. januara 2021.
Radno vreme galerije: radnim danima 10-20h, subotom 10-16h
Izložba Lutalaštvo jeste jedna iz serije radova posvećenih putovanju. Izložba predstavlja ambijentalnu postavku koja obuhvata autorske fotografije i zvukove beležene na putovanjima, kao i tekstove nastale tokom 2020. godine koji sadrže subjektivni narativ događaja.
Transport je mehanizam koji je omogućio gotovo sve što danas čini savremenu civilizaciju: od teške industrije do turizma, preko migracija, trgovine i kultivisanja. Međutim, on omogućuje i proces fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog, odnosno ulaženja u nepoznato, kao duhovnog izazova za propitivanje sopstva. Upravo tu stranu putovanja umetnica istražuje u radu Lutalaštvo, baveći se subjektivnošću doživljaja putovanja.
Umetnički rad posvećen stranstvovanju nije slučajan u vremenu teške pandemije – ne kao eksapizam od ozbiljnosti situacije, već kao ubežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo.
* Mirjana Boba Stojadinović je vizuelna umetnica, akademski obrazovana u Srbiji, Holandiji i Velikoj Britaniji. Od 1998. godine samostalno izlaže u zemlji i inostranstvu, a takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama, organizovala ih i kurirala. U centru njenih interesovanja su prostor i naracija, performativno upotrebljavajući fotografiju, tekst, zvuk, svetlost, objekat.
bobaart.wordpress.com

Medije

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1137153180126940&id=100014968064589
Vi ste ovde: Home Udruženja Tribine, predavanja, promocije PROPUTOVANJE KROZ DVE IZLOŽBE
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar