Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Projekat "Upoznajte Rubikovu kocku"

Petak, 08 Oktobar 2021 12:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 08 Oktobar 2021
  • Vreme: 12:00
  • Mesto: Velika galerija KC

U petak, 08.oktobra 2021. godine, u 12.00, Kulturni centar Vršac, u saradnji s Odeljenjem za kulturu Ambasade Mađarske u Beogradu, Collegium Hungaricumom Beograd i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, organizuje program „Upoznajte Rubikovu kocku”.


Ove godine je 45. godišnjica pojave čarobne kocke, čiji je tvorac mađarski inženjer Erne Rubik. Za te 4,5 decenije kocka je postala toliko popularna da se i u najzabitijim krajevima sveta zna za nju, mada se poreklo te kocke nije zapamtilo. Ova godišnjica je prilika da Ambasada Mađarske skrene pažnju publike na tu činjenicu, a u isto vreme i da „zarazi” novije generacije sa tom igrom veštine.

U mnogim gradovima Vojvodine i Srbije postoje grupe koje slažu ovu kocku, a postoje i razna takmičenja u brzini slaganja boja. Do skora su svetski prvaci naizmeično bili dvojica mladića (jedan iz Australije i jedan iz Amerike), o kojima je snimljen film i može da se pogleda na NETFLIX-u), ali i Srbija ima svog najveštijeg slagača: Aleksu Radovanovića, koji će u svojoj prezentacij predstaviti kocku, govoriti o njenoj strukturi, o mogućnostima slaganja.

Nakon prezentacije sledi kratak dokumentarno-obrazovni film sa naslovom „Izazov kocke”. U filmu ćete videti pronalazača g-dina Ernea Rubika, a posle prikazanog filma biće organizovano takmičenje u brzini sklapanja kocke.

Partner ambasade Mađarske u organizovanju događaja je firma „Pokloni“ iz Subotice, koja će obezbediti nagrade za pobednike.

Program će biti održan u Velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac.

Vi ste ovde: Home Video galerija Tribine, predavanja, promocije Projekat "Upoznajte Rubikovu kocku"
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar